Shanghai ranking houdt Nederland hoog

Nieuws | de redactie
15 augustus 2007 | Nederland zit nog net in de top 10 van de hoger onderwijsnaties. De nieuwe Shanghai Jiao Tong ranking laat zien dat ons land wel is bijgehaald door Australië in de landenlijst. Topper Universiteit Utrecht staat wereldwijd op 42 en in Europa op 7, maar is wel voorbij gegaan door de Université 06 in Parijs. In de wereldtop staat Nederland samen met een reeks kleinere, veelal Noordse landen met een hoge kwaliteit van universitaire instellingen. Zo scoren Zweden en Zwitserland op 7 en 8 hoog en staan landen als Israël, Finland en Denemarken direct achter ons land.

Italië zakt weg, terwijl Spanje en Zuid-Korea tot de meestkrachtige stijgers behoren. USA en UK voeren de lijst aan, terwijlde Duitsers en Fransen hun positie in de kopgroep verstevigenkunnen. Japan is niet langer nummer 3 maar Duitslanden Frankrijk heeft Canada ingehaald.

De Nederlandse universiteiten scoren goed in de lijst voor 2007.Zowel Leiden, Erasmus als Radboud behoren tot de duidelijkestijgers, terwijl de UvA, RUG, VU, Delft en Wageningen hun positiesweten te handhaven tussen 35 en 80 in Europa.

Cambridge maakt een gevoelige daling mee in de wereldwijde rankingvan instellingen: het zakt van 2 naar 4, ingehaald doorStanford en UofC Berkeley. ScienceGuide heeft in die laatsteuniversiteit vanaf komende maand een eigen correspondent/columnist:oud- LSVb-voorzitter Jonathan Mijs.

Links naar de data:

De landenranking 2007

De wereldwijde ranking 2007

De Europeseranking 2007

De toelichtingdoor prof Liu«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK