Werkstudent onverzekerd in Duitsland (1)

Nieuws | de redactie
17 augustus 2007 | Nederlandse studenten in Duitsland -en dat zijn er erg veel- hebben sinds kort een fors probleem. Zijn zij in of naast hun studie ook nog betaald actief vervalt hun zorgverzekering. CDA-Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt heeft met zijn fractiecollega en HO-woordvoerder Jan Jacob van Dijk het kabinet daarom gevraagd om opheldering en een oplossing voor dit gat in de regels. In het bijzonder voor studenten met een chronische aandoening of handicap kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Omtzigt zegt  hierover: “Het is gewoon kafkaiaans. De Nederlandse staat zegt: je woont én werkt in Duitsland, dus je kunt je niet meer verzekeren via de Nederlandse zorgverzekering en de Duitse staat zegt: we heffen wel ziekenfondspremie over je inkomen, maar je verdient zo weinig dat je je niet mag verzekeren bij ons.”De vragen van Omtzigt en Van Dijk luiden als volgt:

Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid inzake de zorgverzekering voor studenten, die in Duitsland gaan studeren en werken (vervolgvragen op kamervraag 2006/2007, nr. 3404).

1. Deelt u de mening dat het wenselijk is dat een student, die met Nederlandse studiefinanciering in Duitsland gaat wonen en studeren en daar een bijbaan heeft, die onder de geringfügige Arbeit – regeling valt, verzekerd moet zijn voor ziektekosten?

2. Betaalt de werkgever van deze student sociale premies voor ziektekosten? Zo ja, welke rechten kan hij daaraan dan ontlenen?

3. Klopt het dat deze student zich niet in Duitsland mag én kan verzekeren onder de Duitse zorgverzekeringswet? (antwoord op kamervraag 2006/2007, nr. 3404, vraag 3)

4. Klopt het dat deze student zich niet in Nederland mag én kan verzekeren onder de Nederlandse zorgverzekeringswet? (antwoord op kamervraag 2006/2007, nr. 3404, vraag 4)

5. Als een student, die bijvoorbeeld lijdt aan een chronische ziekte, zich in deze situatie bevindt, wat raadt u hem dan aan om zich te verzekeren, zodat hij noodzakelijke zorg krijgt?

6. Bij welke Nederlandse instantie (Nuffic, IB- Groep, CVZ) kunnen studenten een kort en adequaat antwoord krijgen over wanneer de verzekeringsplicht op hun van toepassing is wanneer zij naar het buitenland gaan, voor korte of langere tijd? Kunt u een internet-pagina geven waar deze informatie kort, bondig en helder verschaft wordt?

7. Zullen de instanties die de studiefinanciering én de zorgtoeslag verschaffen studenten actief informeren over hun verzekeringsplicht, wanneer zij in het buitenland gaan studeren?

8. Hoe gaat u ervoor zorgen dat alle studenten, die nu juist per 1 september 2007 gemakkelijk in het buitenland kunnen gaan studeren, altijd in precies één van de twee landen onder een verzekeringsplicht komen? Wanneer zal dit probleem zijn opgelost?
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK