Zeer gevoelige weerradar aanwinst voor klimaatonderzoek

Nieuws | de redactie
24 augustus 2007 | De TU Delft heeft een nieuwe weerradar in gebruik genomen, de ‘Drizzle Radar’, die zelfs fijne motregen kan waarnemen. Voor klimaatonderzoekers is dat een enorme aanwinst, die internationaal de aandacht trekt. De radar is op donderdag 23 augustus met succes geplaatst op de 213 meter hoge KNMI- meetmast in Cabauw, bij Lopik.

Vanaf deze plek moet de uiterst gevoelige radar, samen met de andere geavanceerde instrumenten van het CESAR observatorium (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research), een compleet beeld gaan geven van de wisselwerking tussen stof, wolken, regen en straling. Dit is nog altijd een van de minst begrepen factoren in klimaatmodellen.

Wolken en het klimaat
Wolken zijn van grote betekenis voor het broeikaseffect. Enerzijds leggen wolken een deken rond de aarde die warmte vasthoudt, anderzijds zijn wolken door weerkaatsing van zonlicht in staat om de aarde af te koelen. Wolken kunnen dus een deel van de opwarming van de aarde compenseren. De vraag is echter hoeveel en hoe dat precies in zijn werk gaat. Stofdeeltjes spelen een cruciale rol in de vorming van wolken en neerslag. Ze dienen als condensatiekernen waarop druppeltjes ontstaan. In een atmosfeer zonder stof zou er zelfs geen wolk kunnen ontstaan. Hoe meer stofdeeltjes, hoe meer wolken, hoe meer zonnestraling wordt gereflecteerd en hoe koeler de aarde blijft.

Een koelere aarde leidt op haar beurt weer tot minder neerslag omdat koelere lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Een uiterst ingewikkeld samenspel van factoren dus dat alleen met gedetailleerde metingen kan worden blootgelegd. De nieuwe “Drizzle radar” is in staat om wolkendruppels en neerslag uiterst nauwkeurig te meten. Daarnaast worden op de meetmast in Cabauw metingen verricht van de hoeveelheid en samenstelling van stofdeeltjes en van wolken. Klimaatonderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in hoeverre regen afhangt van stofdeeltjes.

IDRA
De International Research Centre for Telecommunications and Radar (IRCTR) Drizzle Radar, ofwel IDRA, ontwikkeld door de TU Delft, is in staat om de kleinste regendruppels te meten in gebied van dertig kilometer rondom het observatorium. Uit de gegevens kan de levensduur van de wolken bepaald worden en welk verband dit heeft met stof in de lucht en welke met de straling. Deze metingen, die leiden tot een beter begrip van het klimaatsysteem, zijn uniek in de wereld en kunnen nergens anders gedaan worden.

CESAR
Het CESAR Observatorium in Cabauw is een van de meest geavanceerde observatoria voor atmosfeeronderzoek ter wereld. Er staan veel nauwkeurige instrumenten opgesteld om continu de eigenschappen van de atmosfeer te meten om zodoende een beter beeld te krijgen de rol van de atmosfeer in het klimaatsysteem. Blikvanger is de 213 meter hoge meetmast van het KNMI, waar nu de Drizzle Radar is opgezet. CESAR is een samenwerkingsverband van KNMI, TU Delft, TNO, RIVM, ECN, Wageningen Universiteit en ESA.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK