Al Quaida blijft actief in HO

Nieuws | de redactie
11 september 2007 | Zes jaar na 11 september 2001 blijven de signalen hoorbaar. Begon het complot voor de aanslag op die dag op een hogeschool in Hamburg, ook nu is Al Quaida nog steeds actief onder studenten. De vorige week opgepakte terroristen in Duitsland blijken elkaar te hebben leren kennen aan de Fachhochschule in Neu-Ulm.

Aanvoerder Frits Gelowicz was volgens de collegevoorzitter een goede, “unauffälliger Student.” Ook in Engeland is men opnieuw beducht voor werving door terreurorganisaties onder studenten. Dit sluit aan op de analyses van de networking (en werking) onder studenten, die de Britse geheime dienst al in 2005 liet lekken. Voor de echte leiders van de terroristische operaties en netwerken zou Al Quaida bewust zich ontplooien onder actieve studenten – liefst mannen in bèta-faculteiten. Daar zouden zulke studenten een eigen omgeving en houvast in kunnen vinden en op hoog niveau verbindingen kunnen leggen.

Was men toen vooral bevreesd over ‘home grown’ netwerken onder allochtone jongeren, nu is de focus ook gericht op de voorheen veel minder verdachte hoog opgeleide topstudenten en jonge professionals in ‘tekortvakken’ op de arbeidsmarkt. Dezer dagen zou een voormalige aanvoerder van de radicaal-islamitische beweging Hizb ut-Tahrir in Engeland naar buiten komen met nieuwe informatie over de werving aan universiteiten en de wijze waarop de groep studenten aanmoedigt in het buitenland Britse troepen met geweld te bestrijden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK