Dialooggestuurde zorg

Nieuws | de redactie
25 september 2007 | Ten gevolge van managementisme en cliëntgerichtheid lijken de eisen ten aanzien van de kwaliteit van het handelen van de moderne zorgprofessional te stijgen. Zeker na de introductie van marktwerking in de zorg. De zorgprofessional wordt omschreven als een uitvoerder, gevangen in een spagaat tussen management en cliënt. Er lijkt een discussie te ontstaan over de ‘professional in the lead’ zonder de in de praktijk werkende professional daarbij te betrekken.Lector Chris Kuiper (HR) is 25 september op de Universiteit van Humanistiek gepromoveerd op het boek The Eventmaker. Het onderzoek heeft de intentie de emotionele en interactieve overwegingen in het besluitvormingsproces van zorgprofessionals te herwaarderen. In zijn onderzoek speurt Chris Kuiper naar een verrassend moment in het werk van fysiotherapeuten met hun cliënten, een gebeurtenis die de regelmaat ontregelt. Hij laat daar een schilderij van maken en onderzoekt zo de spanning tussen managementisme, consumentisme en professionalisme. De focus ligt op waar het voor betrokkenen echt om draait, wat er voor hen echt toe doet.

Dit proefschrift onderbouwt het idee van de toegewijde zorgprofessional die een confrontatie met ‘anderszijn’ zoekt, die onderzoekt wat normaal aan de aandacht ontsnapt, een therapeut die het verschil maakt. Niet door de balans te verstoren, maar door voorzichtig het evenwicht uit te dagen.  Dit boek is niet alleen van belang voor fysiotherapeuten werkzaam in de re-integratie, maar voor zowel professionals als managers in de zorg. Het boek werkt als een spiegel voor allen die werken in en voor de zorg.

Chris Kuiper is werkzaam als lector Participatie Arbeid en Gezondheid aan de Hogeschool Rotterdam. Hij is ergotherapeut en auteur en mederedacteur van verschillende boeken waaronder Evidence-based practice voor Paramedici en Arbeid en Gezondheid.

De handelseditie van dit boek is verkrijgbaar via Uitgeverij Lemma, Postbus 85576, 2508 CG Den Haag tel. 070-330 70 33/94 e-mail: infodesk@lemma.nl, of via uw boekhandel. ISBN: 978 90 5931 492 4


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK