Muziek in een multimediaal tijdperk

Nieuws | de redactie
25 september 2007 | “Als ik mijn studenten experimenten uit de na-oorlogse muziek laat horen, is het klank en betekenis hiervan voor hen niet meer los te zien van hun ervaring met filmmuziek. Deze muziek is, alleen al door de omvang van onze ervaring ermee, een kwaliteit op zich geworden. En dat is niet te betreuren, integendeel”. Aan de vooravond van het Nederlands Filmfestival vertelt UvA-docent Sander van Maas vertelt hoe grondig het genre van de muziek onder meer door filmmuziek aan het veranderen is.

Richard Wagner heeft de toon gezet, door zijn idee van het Gesamtkunstwerk te contrasteren met de in zijn ogen voltooide ontwikkeling van de afzonderlijke kunsten. Het idee van een zusterlijke eenheid van de kunsten, dat de basis vormde voor zijn heruitvinding van de opera, is in de huidige tijd weer actueel. In de kunsten voert interdisciplinariteit de boventoon, en deze doorbreking van de traditionele scheidingen mag rekenen op de bijval van het publiek.
Een recent voorbeeld hiervan is de samenwerking van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leidi
Alleen de koppen lezen, maar de informatie missen? Voor € 85, - per jaar krijgt u onbeperkt toegang tot het platform en ontvangt u iedere week een nieuwsbrief! Het is mogelijk dat de organisatie waaraan u bent verbonden, een collectief abonnement heeft.

Hier kunt u zien of uw werkgever al een collectief abonnement heeft. In dat geval kunt u zich kosteloos registeren.

Al individueel abonnee? Klik hier voor login. Geen abonnee? Abonneer nu


«
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK