Overhead aan HAN omlaag
“Competentiegericht leren zou bedacht zijn door managers om de efficiency te verhogen en kosten te verlagen en te besparen op vakdocenten. Een fabeltje is dat. Elke manager kan het u vertellen: een zaal studenten die hoorcolleges volgen, dát is pas echt goedkoop en efficiënt. Het centraal stellen van de beroepspraktijk daarentegen, in een competentie gerichte opzet is waar het inhoudelijk om gaat, ook als zoiets meer en andere inzet van begeleiding vraagt.”
Het tweede misverstand noemde hij dat ‘als het geld naar overhead gaat. Ik heb de mensen die dat beweren keer op keer om concrete cijfers gevraagd voor hun beweringen. Ik hou in zulke discussies nu eenmaal erg van feiten en getallen die dingen onderbouwen. Voor de HAN kan ik ze u geven. De voorbije 6 jaar is fors gekort in de overhead hier. Van de kengetallen voor kwaliteit zijn er bij ons twee rubrieken gedaald; die van het ziekteverzuim en het aandeel van de kosten voor ondersteuning. Met die bewering over de overheiduitgaven is dus de HAN, maar ook de hele hbo- branche ten onrechte beschuldigd.”
De HAN hanteert voor de komende jaren tegen deze achtergrond enkele parameters die Wintels in zijn openingsrede als volgt definieerde:
“-20 uur contact per week voor de voltijdse student
-32 uur inzet per week door de student
-70 % van de werkweek per docent voor concrete onderwijstaken in relatie tot studenten.”
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
