Rotterdamse haven heeft perspectief

Nieuws | de redactie
10 september 2007 | Het Havenbedrijf Rotterdam is 75 jaar oud. Maar heeft het echt toekomst? Promovendus-planoloog Wouter Jacobs (RU) onderzocht welke strategieën havens ontwikkelen om hun internationale concurrentiepositie te versterken. Voor Rotterdam stelt hij vast: met de Tweede Maasvlakte heeft die stad een belangrijke troef in handen.


Het onderzoek van Wouter Jacobs is toegepast op drie havensteden: Rotterdam, Los Angeles-Long Beach en Dubai. In Rotterdam was de veranderende vraag in de mondiale containersector en de toenemende concurrentie aanvankelijk slecht te rijmen met de bestaande structuur van het gemeentelijke havenbedrijf. Gevolg was een afnemend marktaandeel in het laatste decennium. Na een moeizaam politiek proces is de verzelfstandiging van het gemeentelijke havenbedrijf strategisch gekoppeld aan het besluit tot de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Door de verzelfstandiging kan het havenbedrijf zich commerciëler en strategischer opstellen richting klanten. Bovendien hoeft het geen verantwoording meer af te leggen aan de gemeenteraad over het dagelijkse beleid op het gebied van tarieven, investeringen en contractuele afspraken. Door de verzelfstandiging kon ook het rijk een belang van een derde nemen in het havenbedrijf, dat vervolgens kan worden gebruikt om de aanleg van de Tweede Maasvlakte te financieren. Met die Tweede Maasvlakte heeft Rotterdam een grote troef in handen voor toekomstige groei, aldus Jacobs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK