UvA wil 50 % meer onderzoeksgeld

Nieuws | de redactie
14 september 2007 | De UvA dreigt de aansluiting met de wereldtop in het HO en onderzoek te verliezen. Voorzitter Karel van der Toorn luidt de noodklok en verwijt het bedrijfsleven weinig te geven om het werk van universiteiten. ''Nederlandse bedrijven steken nu nagenoeg niets in hoger onderwijs. Zo zijn ze ook opgevoed, want dat werd in Nederland tot dusver gezien als een taak van de overheid.

Barclays komt uit een Angelsaksische cultuur en kijkt daar heel anders tegenaan. Willen wij op wetenschappelijk terrein de concurrentie met het buitenland aankunnen, dan zou het budget met vijftig procent, zo’n tweehonderd miljoen euro op jaarbasis, groter moeten worden.”

In een interview met het Parool zegt hij dat de overheidsbekostiging adequaat is voor de onderwijsopdracht van het HO. ”Maar het onderzoek houdt niet over. Willen wij echte wereldtoppers, de grootste geleerden binnen hun vakgebied, binnenhalen, dan zijn onze huidige middelen te beperkt.” De voorzet van Barclays in het kader van de overnameplannen van ABN/Amro noemt hij in dat verband ”een belangrijk signaal, omdat daarmee duidelijk werd dat we het niet alleen met overheidsgeld redden als we opleidingen op topniveau willen aanbieden.” De oproep van premier Balkenende tot meer ambitie en minder mediocriteit deelt hij in dit opzicht, want hij erkent: ”Er zijn weinig terreinen waar we echt tot de wereldtop behoren.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK