Cartoons als strijdwapens

Nieuws | de redactie
18 oktober 2007 | Hoe groot is de stap van een bananenschil naar een cartoonrel? Heeft een rel iets te maken met vrijheid van meningsuiting, met botsende opvattingen, of met wat mensen humoristisch vinden? Op woensdag 31 oktober staat de cartoon in al zijn facetten in de schijnwerpers in de “Cartoonbattle” bij het InHolland lectoraat van prof. Roel in't Veld en het Huis van de democratie in Dordrecht.

Naast een presentatie van cultuursocioloog Giselinde Kuipers worden we meegenomen in de technieken van de cartoonist door de voorzitter van de Nederlandse Cartoonistenvereniging, Peter Nieuwendijk. Cultuursocioloog Giselinde Kuipers vraagt zich tijdens haar presentatie op de door het Huis voor de Democratie en Stichting ToBe georganiseerde cartoonbattle, af waarom mensen minder boos worden van ‘echt’ geweld (Guantanamo Bay, Abu Graib, de oorlog in Irak) dan van twaalf prenten, die door de meeste demonstranten waarschijnlijk niet eens zijn gezien. Waren deze cartoons eigenlijk grappig? Of is het genre van de cartoon veelzeggender dan de inhoud, is het voldoende om onderwerp van spot te zijn, ongeacht de kwaliteit van de grap? Is dat ook de prijs van de democratie; de plicht om hoon, spot en ridiculisering te dragen?

Eén van die technieken is de overdrijving. Zo lang mensen kunnen tekenen, maken ze afbeeldingen van andere mensen. En vanaf dat moment ook maken kunstenaars gebruik van de overdrijving. Peter Nieuwendijk laat nog een veelheid aan andere technieken de revue passeren. Deze avond is ook de prijsuitreiking van de cartoonwedstrijd “Ik geloof dat dit grappig is”. Deze wedstrijd is een samenwerking van het Huis voor de Democratie en Stichting ToBe en is open voor alle jongeren tot 18 jaar in de Drechtsteden.

De drie prijswinnaars krijgen behalve een trofee ook een privé masterclass cartoontekenen van de bekende cartoonist Frans Mensink (kijk ook op www.fransmuis.nl). Erwin Zimmerman, beter bekend als dj Git Hyper, zal zijn muzikale interpretatie geven van de Cartoonbattle en een muzikale reactie geven op het actuele nieuws. Deze muzikale ontmoeting tussen cartoonist en publiek, humor en hoon wordt aangeboden door Stichting ToBe. 

Cartoonbattle, woensdag 31 oktober 2007; Aanvang 19:00 uur tot ongeveer 21:00 uur; Centrum Beeldende Kunst Dordrecht, Voorstraat 180. Entree is gratis.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK