Clinton steunt Nijmeegse HIV-onderzoek

Nieuws | de redactie
8 oktober 2007 |

Nijmeegse onderzoekers hebben de eerste combinatiepil tegen aids voor besmette kinderen onderzocht. Proeven in Zambia wijzen uit dat deze goede resltlaten oplevert. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het gebruik van de pil voor ontwikkelingslanden onlangs goedgekeurd. De in India geproduceerde pil is inmiddels opgenomen in hulpprogramma’s.
Steeds meer volwassen HIV-patiënten in Afrika ontvangen aidsremmers om de ziekte onder controle te houden. Voor kinderen geldt dat niet of in veel mindere mate. Soms krijgen ze aidsremmers in drinkbare vorm, maar die drankjes zijn duur en bederven snel. Vaak worden ook pillen gebruikt die voor volwassenen zijn bedoeld. “Dat is sterk af te raden”, zegt David Burger, die als ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog van het UMC St Radboud bij het onderzoek betrokken is. “Die pillen voor volwassenen hebben geen breukstreep, waardoor kinderen steeds een andere dosis krijgen. Maar nog belangrijker: kinderen hebben een ander metabolisme, een andere stofwisseling dan volwassenen. Het is gebleken dat kinderen bijvoorbeeld een van de drie medicijnen in de bestaande combinatiepil sneller afbreken dan volwassenen. Naast onvoldoende behandeling, leiden te lage medicijnconcentraties ook tot een grotere kans op resistentie.”

In samenwerking met professor Chifumbe Chintu (University Teaching Hospital, Lusaka) en de Britse Medical Research Council werd in Zambia klinisch onderzoek gedaan naar de eerste baby- en kinderpil tegen aids (Triomune Baby en Triomune Junior). De Nijmeegse apotheker-onderzoeker Rafaëlla L’homme vond dat de nieuwe samenstelling van deze combinatiepil bij de – meestal ondervoede – kinderen en baby’s daadwerkelijk zorgt voor effectieve en veilige medicijnconcentraties in het bloed.

De resultaten van het onderzoek waren aanleiding voor de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) om de pillen goed te keuren voor gebruik in ontwikkelingslanden. Het onderzoek naar de combinatiepil werd gefinancierd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers in Engeland en Zambia. Sinds kort hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en onder andere de Clinton Foundation de combinatiepil ook opgenomen in hun hulpprogramma’s, waardoor deze effectieve behandeling voor HIV-kinderen in ontwikkelingslanden voor het eerst op grote schaal beschikbaar komt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK