Dales ziet uitweg voor Plasterk

Nieuws | de redactie
22 oktober 2007 | "Afschaffing van de basisbeurs lost niets op", zo zei collegevoorzitter Geert Dales afgelopen zaterdag in TROS Kamerbreed. "Het zal studenten afschrikken om te gaan studeren. Dat is niet goed, want we willen in Nederland meer hoger opgeleiden, niet minder. Internationaal zitten we wat dat betreft namelijk in de middenmoot.


De inkomenspolitiek achter het idee van de afschaffing van de basisbeurs noemt hij een “karikatuur”. “De PvdA vraagt zich af: waarom moet de slager betalen voor de studie van de hoger opgeleide, die straks een hoog inkomen krijgt? Maar dat beeld klopt niet. Vergeet niet: tweederde van de studenten zit in het hbo. Die komen straks in middenkaderfuncties terecht, in verpleeghuizen, of ze worden leraar”.

Dales ziet nog wel een andere mogelijkheid voor Plasterk om geld te besparen in het hoger onderwijs: selectie aan de poort: “Heel veel studenten doen de verkeerde studie, en haken af. Dat kost miljarden. De Nationale Denktank heeft berekend dat je met een betere selectie van studenten 7,5 miljard kunt besparen. Daar moeten we toch eens serieus naar kijken”.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK