De (in)flexibiliteit van de menselijke geest

Nieuws | de redactie
25 oktober 2007 | Het psychologisch onderzoek en onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) bestaat dit jaar honderd jaar. Op donderdag 8 en vrijdag 9 november wordt dit groots gevierd met het symposium The (in)flexibility of human nature. Tijdens het symposium vindt de presentatie plaats van het eerste exemplaar van het boek Leve de Psychologie! van psycholoog en publicist Vittorio Busato.Hoe sterk is ons aanpassingsvermogen, hoe flexibel zijn we in veranderende omstandigheden, en kunnen we mensen sturen of ligt alles vast? De (in)flexibiliteit van de menselijke geest roept essentiële vragen op die bestudeerd worden binnen alle deelgebieden van de psychologie. The (in)flexibility of human nature is het onderwerp van het symposium dat ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van psychologie aan de UvA op 8 en 9 november wordt georganiseerd. Verschillende (internationale) experts presenteren hun visie op dit vraagstuk aan de hand van hun eigen onderzoek.

Zo spreken gerenommeerde wetenschappers als Jaap Murre, Russell Spears, Roy Baumeister, Richard Ridderinkhof, Carsten de Dreu en Nico Frijda over zaken als groepsgedrag, discriminatie, creativiteit, het lerend vermogen van ouderen en kinderen, angststoornissen, de werking van teams en het herstel van de hersenen na beschadiging. Lange tijd hebben wetenschappers gedacht dat mensen creatiever zijn als ze in een positieve gemoedstoestand zijn. Carsten de Dreu, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie, betoogt dat boze mensen doortastender zijn en dat die gemoedstoestand ook de creativiteit kan stimuleren. Hoogleraar Theoretische neuropsychologie Jaap Murre laat zien dat, anders dan tot voor kort werd gedacht, mensen wel degelijk kunnen herstellen van een hersenbeschadiging dankzij de flexibiliteit van het brein.

Boek Leve de psychologie!
Op 8 november wordt tevens het eerste exemplaar van het boek Leve de Psychologie! gepresenteerd. Dit boek, geschreven door Vittorio Busato en uitgegeven door Prometheus/Bert Bakker, beschrijft niet alleen de geschiedenis van de Amsterdamse psychologiefaculteit, maar plaatst die geschiedenis nadrukkelijk in de context van (inter)nationale ontwikkelingen in de psychologie.

Honderd jaar onderzoek en onderwijs
In 1907 kreeg Tjitze de Boer, hoogleraar Wijsbegeerte, de eerste leeropdracht in de Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiermee legde hij de basis voor het onderwijs en onderzoek in de psychologie aan de UvA. Inmiddels heeft de afdeling Psychologie van de UvA een van de grootste opleidingen Psychologie in Nederland, en staat zij bekend om de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek.

Meer informatie op www.100jaarpsychologie.uva.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK