Evolutie in genen

Nieuws | de redactie
16 oktober 2007 | Sander van Doorn publiceert deze week in Nature een nieuwe verklaring voor de snelle wisseling van genen die het geslacht bepalen. Tot nu toe was het moeilijk te verklaren waarom de meeste genen die voor de ontwikkeling van een embryo zorgen amper aan evolutie onderhevig lijken, terwijl de geslachtsbepalende genen wél relatief snel evolueren. Beide soorten genen spelen immers een rol in de vroege ontwikkeling van een embryo.

De theoretische verklaring van Sander van Doorn (Santa Fe Institute, USA en mede-auteur Mark Kirkpatrick (University of Texas in Austin) wordt al ondersteund door verschillende waarnememingen bij sommige vissoorten. Proeven met onder andere de driedoornige stekelbaars zouden de nieuwe verklaring verder kunnen n. Sander van Doorn verblijft in de Verenigde Staten met steun van een Rubicon-subsidie van NWO. Rubicon is bedoeld voor gepromoveerde onderzoekers om ervaring op te doen in het buitenland. En omgekeerd kunnen buitenlandse onderzoekers ervaring opdoen in Nederland. Het artikel verschijnt 18 oktober met als titel: Turnover of sex chromosomes induced by sexual conflict, G.S. van Doorn & M. Kirkpatrick.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK