Goede loopbaanbegeleiding begint al in de studie

Nieuws | de redactie
25 oktober 2007 | Het beroepsonderwijs studenten moet begeleiden in het reflectief, pro-actief en interactief ontwikkelen van hun studie- en arbeidsloopbaan. Dit stelt dr Marinka Kuijpers in haar intreerede van 2 november op de Haagse Hogeschool.In haar rede gaat Kuijpers in op de mate waarin en de wijze waarop het beroepsonderwijs studenten kan voorbereiden op het moderne werknemersschap. Een moderne werknemer die niet alleen goed is in het vak, maar ook veranderingsgericht en -bereid is en die gevoel heeft voor relevante ontwikkelingen in de samenleving.

Was vroeger loopbaanontwikkeling vooral plannen en implementeren, nu gaat het veel meer om experimenteren en hiervan leren. Dit vraagt volgens Kuijpers een andere aanpak in het onderwijs: van een vast aanbod van leerstof dat voor iedereen hetzelfde is, naar maatwerk waarin lerenden de beroepspraktijk kunnen ervaren, hiervan kunnen leren en op basis hiervan keuzes in hun leren kunnen maken. Begeleiding is daarbij essentieel, begeleiding die niet tegen of over studenten praat, maar met hen. En hen leert zorgvuldig keuzes te maken die gebaseerd zijn op hun eigen mogelijkheden en ambities. Studenten komen te vaak in een studie terecht, en later ook in werk, waar ze zich niet op hun plaats voelen. Daardoor worden zij minder gemotiveerd met als gevolg meer drop-outs en later burn-out. Zowel drop-outs als een burn-out kosten de student of medewerker veel energie en de gemeenschap veel geld. Om dit te veranderen vraagt dit draagvlak (willen), draagkracht (kunnen) en daadkracht (doen) van politiek, het onderwijs en de lerenden zelf. De bijdrage van Kuijpers bestaat uit onderzoek naar hoe deze verandering gerealiseerd kan worden.

De Intrerede van dr. Marinka Kuijpers vindt plaats op vrijdag 2 november in de aula van De Haagse Hogeschool, aanvang 15.30 uur. Na het welkom van Pim Breebaart, voorzitter van College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, zal om 15.45 uur Marinka Kuijpers haar rede uitspreken, gevolgd door een conference van Frank van Pamelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK