Ingreep in de basisbeurs ‘van de zotte’

Nieuws | de redactie
17 oktober 2007 | Studenten vinden het prima als docenten meer gaan verdienen, maar ze willen niet eenzijdig voor de kosten opdraaien. "Het gaat hier om een nationaal probleem, dat door alle ministeries moet worden opgelost", zo zegt ISO-voorzitter Bastiaan Verweij. Hij vindt het idee om de basisbeurs af te schaffen dan ook "van de zotte".

De dreigende ingrepen in de studiefinanciering roepen onder voormalige studentenleiders warme gevoelens op. “O, o, wat dom!”, waren de eerste reacties van oud-studentbestuurders.

Tegelijkertijd zagen zij boeiende tijden als die uit het verzet tegen de ingrepen van Ritzen in 1994 terugkeren. “Diederik Samson coördineerde toen de acties voor het LSVb-bestuur. Ja, hij had wat meer haar, maar ook toen al veel streken. De bezetting van het ministerie met gebruikmaking van fake entreepasjes voor ambtenaren was zijn idee, bijvoorbeeld”.

Of wat Jo Ritzen en Wim Kok (PvdA) toen niet mochten, nu wel aan Ronald Plasterk en Wouter Bos (PvdA) toegestaan zal zijn? De activo’s van toen vinden de nu uitgelekte gedachten rond de basisbeurs “wel erg gemakkelijk om aan geld te komen”.

Favoriet verhaal uit 1994-1995 is de strijd om de rekensommen. De beperking van de basisbeurs door Kok/Ritzen zou een bedrag overlaten van 53 cent beurs per maand per student. “Dat had een softwareprogramma dat Diederik Samson had gemaakt, heel precies uitgerekend. De ambtenaren van OCW zeiden dat dat grote onzin was. Maar PvdA’er Willem Vermeend zei informeel tegen ons dat hij zeker wist dat het klopte. Weken later kwamen Ritzen c.s. met hun rekensom: het was niet 53, maar 56 cent. We hebben tranen gelachen”.

De strijd tegen Paars 1 leidde uiteindelijk tot een splitsing van de ingreep: 500 miljoen werd ingeslikt en 500 miljoen werd door collegegeldverhoging gedekt. Om de pil te vergulden, werd eenmalig 500 miljoen beschikbaar gesteld om de duurder geworden HO-opleidingen dan wel studeerbaarder en kwalitatief hoogwaardiger te maken. Een commissie onder leiding van studeerbaarheidsgoeroe prof. Wynand Wijnen, waarin voor het eerst de studenten de helft van de leden mochten leveren, ging de toedeling van dat bedrag toetsen en waar nodig van aanwijzingen voorzien.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK