Leids netwerk top in Nederland

Nieuws | de redactie
15 oktober 2007 | Wat zegt de 200-lijst van de Volkskrant over het HO? Eric Beerkens (Uof Sydney) is het ‘oldboysnetwork’ van ons land in kaart gaan brengen en keek naar de verbindingen van de 100 hoogst geplaatsten met hun almae matres en de instellingen van HO waar zij sindsdien een rol hebben gespeeld. Leiden blijkt dan nog steeds een streeptje voor te hebben: “If we first have a look at the Alma Maters of these powerful individuals, it shows that Leiden University has awarded the most degrees to the list. 19 out of 100 attended Leiden University. Interesting detail is that 15 of them studied Law in Leiden.” Maar bij de promovendi is het beeld genuanceerder.

Bij de doctoraten zijn Erasmus en UvA de koplopers. “Of the 100 persons, 17 continued to get their PhD degree. Four of them were awarded in Rotterdam (three in economics, one in sociology), three in both Amsterdam and Leiden and the rest in Groningen, Delft, Tilburg and Twente.

Maar na het behalen van een graad ontstaan nog andere verbindingen van de toplieden met het hoger onderwijs. Beerkens is nagegaan waar zij als medewerker in onderwijs en onderzoek en als bestuurder nog meer rollen gespeeld hebben. “In addition I used a multiplier according to the position in the ranking. Stats can be found here.” En wat blijkt? Leiden komt dan opnieuw aan kop, op de hielen gezeten door de EUR. De UvA en UU volgen, maar dan valt er duidelijk een gat. Opvallend laag scoren de TUe en Wageningen. Zijn de relaties van hen met het bedrijfsleven dan toch minder doorslaggevend dan wel eens gedacht? Beerkens neemt nog iets anders waar: “For the people currently connected to these universities it of course remains the question whether they are there because of their power or whether they are so powerful because they are there…

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK