Lid Innovatieplatform valt uit naar OCW

Nieuws | de redactie
29 oktober 2007 | Robbert Dijkgraaf - lid van het IP en Spinozist- is zeer ontstemd op OCW. Hij noemt het volledig afwijzen van adviezen over versterking van de VO-profielen "bruusk" en "onverstandig." Het is een uiting van "het radicaal conservatisme" waarvan de geest in het onderwijs waart en waaromtrent hij een link legt met de analyse uit de OESO-review.   

Dijkgraaf ziet een verband tussen de prullenbak waarin het advies van de commissie-Veldhuis terecht kwam bij staatssecretaris Van Bijsterveldt en de conclusies die de OESO-review trekt over het Nederlands onderwijs en de wijze waarop dit aangestuurd wordt. De review “wees onlangs op de cultuur van het korte termijn denken in ons onderwijs, met name binnen het ministerie, maar ook breder in de samenleving,” en Dijkgraaf noemt dit een “verlammende houding.”

Hij duidt deze als: “De enige gepaste actie is geen actie. Elke verandering pakt toch negatief uit. Het veld wil rust. De politiek geeft rust.” In zijn NRC column noemt hij dit “extreme bijziendheid en angst voor het onbekende” die in vele scholen feitelijk helemaal niet aan de orde blijkt te zijn.
Meer visies en reacties op de OESO-review vindt u op de pagina Kennisbeleid .


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK