LSVb vreest talentverspilling

Nieuws | de redactie
18 oktober 2007 | De LSVb vindt de redenering dat lager opgeleiden niet zouden moeten bijdragen aan de publieke middelen waarmee studenten hogere opleidingen en hogere toekomstige inkomensniveaus kunnen halen weinig overtuigend. Deze lijn is door de ministers Bos en Plasterk en economen als Bas Jacobs van de UvT in het debat gebracht als mogelijke rechtvaardiging van een verschuiving van SF-geld naar lerarensalarissen.


Nijmeegs weblog Voxlog vroeg voorzitter Lisa Westerveld daarover: ‘Kun je begrip opbrengen voor de argumentatie van Bos en Plasterk dat de slager om de hoek niet de studie van de advocaat zou moeten betalen?
‘Nee, want diezelfde advocaat betaalt later veel terug aan de maatschappij. De samenleving heeft daarom een groot belang bij hoogopgeleiden. Met dit soort maatregelen zorgt de politiek er alleen maar voor dat de barrière om te gaan studeren wordt verhoogd.

Het is een enorme verspilling van talent omdat 18-jarige, onervaren studenten – en hun ouders – afgeschrikt worden door de financiële voorwaarden die studeren met zich mee gaat brengen. Ik denk dat de politici vaak niet doorhebben hoe moeilijk studenten het hebben. Laatst hoorde ik iemand stellen dat studenten niet zo moeten zeuren over het collegegeld. Die man verdiende zelf tonnen!’

Heb je het idee dat er een tussenoplossing is te vinden?
Nu willen ze geld vrijmaken om het lerarentekort te bestrijden. Dat is een maatschappelijk probleem. Daarom moeten we met z’n allen zoeken naar een oplossing. Haal het geld nu niet weer bij de studenten weg.’

Hoe gaat LSVb zich opstellen als er over deze kwestie gesproken gaat worden?
‘We hebben pas in november “studentenkamer”, ons officiële overleg met de ministeries. Vandaag gaan we bekijken hoe we de besluitvorming kunnen beïnvloeden. Waarschijnlijk gaan we de komende tijd ook met andere partijen praten, want bijvoorbeeld Jan Jacob van Dijk (CDA) is fel tegen het plan om de studiebeurs af te schaffen.

Onze invloed is best groot, want ik heb mijn eigen woorden al meermaals door de mond van een politicus gehoord. Dat geeft goede hoop. Wij gaan overigens niet voor de politici bedenken waar ze het geld dan vandaan moeten halen. Ons enige doel is om de studenten financieel te beschermen. Ze hebben het al zwaar genoeg.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK