Mars verandert baan Gispen

Nieuws | de redactie
18 oktober 2007 | Ter ere van het afscheid van UU-rector Willem Hendrik Gispen hebben sterrenwacht Sonnenborgh en het Universiteitsmuseum hem een nieuwe baan aangeboden. Deze bevindt zich ver van het aardse gewoel, tussen de planeten Mars en Jupiter. De Internationale Astronomische Unie heeft Planetoïde 10984 de nieuwe naam 10984 Gispen gegeven. Het is ook niet een klein rotsblok: 10984 Gispen heeft een diameter van 5 kilometer.

De planetoïde werd op 16 oktober 1977 ontdekt door het Leidse astronomenechtpaar van Houten-Groeneveld en is op platen vastgelegd door Tom Gehrels -een tot Amerikaan genaturaliseerde Nederlander- op de Palomar- sterrenwacht in Amerika. Hemellichaam Gispen is een zogenaamde ‘mars crossing asteroid’. Dat is een planetoïde die de baan van de planeet Mars zeer dicht nadert. Tot een botsing zal het waarschijnlijk niet komen, maar de planeet Mars kan de baan van 10984 Gispen wel langzaam maar zeker veranderen.

Alleen personen die een rol hebben gespeeld voor de sterrenkunde komen voor zo’n naam in de planetaire eeuwigheid in aanmerking. Rector Gispen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht als een plek voor communicatie en onderwijs over astronomie en meteorologie. «
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK