Microbe redt bouwkunst

Nieuws | de redactie
15 oktober 2007 | De Milanese onderzoeksgroep microbiologie van professor Francesca Capelli heeft bewezen dat kleinste organismen de beste schoonmakers van oude meesterwerken van architectuur zijn. Om vervuiling en verval van kerken, paleizen en andere bouwkunst tegen te gaan, wordt nu nog met chemische middelen of zandstralers de patina eraf geschrobd. De schade aan de steenfaçades is dan wel onherstelbaar.

De microbe van het soort desufovibri vulgaris werd door Capelli als alternatief voorgesteld en een wedstrijd georganiseerd met de chemische reinigers aan de Duomo in Milaan. De beestjes wonnen: zij wisten het witte marmer gelijkmatig en zonder de rafelranden – die bij de andere middelen achterblijven- schoon te krijgen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK