Nederland pleisterplaats van talent

Nieuws | de redactie
18 oktober 2007 | Kennisorganisaties als NWO en KNAW vinden dat minister Vogelaar aan zet is om de bureaucratische narigheid op te lossen bij de toelating van toptalent. “Het idee dat wij zulk talent en excellente wetenschappers hier echt verwelkomen, is absoluut niet aanwezig”, concludeerde Peter Nijkamp, de voorzitter van NWO.

De VSNU wees er tijdens de discussie over Take 5 op dat Nederland op dit punt ook Europees afwijkt: “Frankrijk heeft in India inmiddels 9 centra om jong talent te werven, te selecteren en met beurzen in hun onderzoek kansen te geven. Nederland heeft daar niets, terwijl wij daar dus nu zeker drie zouden moeten openen”.

Duitsland doet -na jaren van zelfgenoegzaamheid- hetzelfde als de Fransen en andere spelers op het wereldtoneel van kennis.  Sijbolt Noorda van de VSNU zei daarover: “12 jaar lang hadden wij een minister van Financiën [Zalm] die elke euro geïnvesteerd in buitenlandse studenten een verspilling vond. Ik hoop dat het huidige kabinet ziet wat voor ons land hier nu nodig is”. TNO wees er in de discussie over het gebrek aan R&D-investeringen vanuit het bedrijfsleven op, dat alleen al bij EZ voor Senter/Novem 200 aparte subsidieregelingen bestaan voor R&D-activiteiten. “Geen wonder dat het MKB nauwelijks in onderzoek investeert bij zo’n oerwoud van regels.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK