Ook Duitsland in debat over OESO-review

Nieuws | de redactie
22 oktober 2007 | Het Duitse HO is opgeschrikt door een zeer kritische OESO-review. Dit rapport wijst er onder meer op, dat de traditioneel hoogwaardige positie van Duitsland als land van hogere opleidingen de voorbije tien jaar ernstig is weggezakt. “In a generally poor set of comparative results, the OECD report places Germany 22nd out of 28 comparable developed countries in terms of the proportion of the adult population with a degree. Since 1995 higher education enrolments in Germany have increased by 5% compared with an OECD average of 41%.”

Ook is de selectie van potentiële studenten vanuit het VO een probleem geworden. Maar 38 % van de schoolverlaters uit het VO is gekwalificeerd voor deelname aan het HO. Gemiddeld is dat bij de OESO-landen 49 %. Expenditure on education is also well below the OECD average, with Germany spending less than 10% on its public higher education institutions in 2004 compared with more than 13% for the organisation’s member countries as a whole.

Commenting on Germany’s low share of expenditure on higher education Professor Margret Wintermantel, president of the organisation of higher education, HRK, said the comparison with other industrialised countries showed Germany had to invest significantly more in education, especially in higher education. “Higher education institutions can only fulfil their mission of providing qualifications if there are sufficient funds for the Bologna reform process and more staff are recruited.”

The government, however, saw no cause for alarm and referred to a ‘higher education pact’ last year between the states and federal government to provide funding for an extra 90,000 students. Under the pact, some €565 million (US$803 million) will be spent between 2007 and 2010 on creating more university places. Schavan said that, together with additional support measures for students, this was a substantial contribution to Germany attaining its goal of a 40% participation rate in higher education.

Een analyse van de impact van de excellentie-initiatieven in Duitsland, om deze trend te helpen keren, verscheen op ScienceGuide en in Der Spiegel eind vorige week van de hand van de langjarige HRK-president, prof Klaus Landfried. U leest zijn bijdrage aan het debat hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK