Rookverbod werkt direct

Nieuws | de redactie
11 oktober 2007 | Nu overal in Europa rookverboden in publieke ruimten doorgevoerd worden, zijn de effecten van ‘meeroken’ berekenbaar. Dramatische cijfers tonen de directe gezondheidsverbetering. De universiteitskliniek Göttingen weet nu ook waarom: toxisch fijnstof van sigarettenrook werkt zeer snel op het bloed. Hormonen als Interleukin-6 zetten binnen enkele uren het kleefmechanisme van bloedplaatjes in verhevigde werking. Daarmee worden mensen met een zwak hart in hoog tempo bedreigd met een infarct.

Dat verklaart de zeer forse daling van hartinfarcten in gebieden waar een rookverbod doorgevoerd is. Enkele gegevens daarover: 17 procent daling in één jaar in Schotland na een rookverbod implementatie, -11 procent in Ierland sinds 2004, 27 procent minder in Pueblo (Colorado, U. S. A.), -11 procent bij de boven 60- jarigen in de provincie Piemomte in Italië sinds 2005. De samenhang tussen passief roken en het gevaar van hartinfarcten is inmiddels ‘hervorragend belegt’, zegt wetenschappelijk directeur Tobias Raupack van het Göttingse instituut in het Der Spiegel. Hij rekent voor dat bij een rookverbod, zoals het kabinet-Merkel per 1-1-2008 invoert, in Duitsland – volgens de Schotse trend – 47.000 hartaanvallen minder in een jaar zouden voorkomen. Minister Klink zal het gelet op de enorme kostendruk op de zorguitgaven met extra belangstelling noteren en laten narekenen. Betuttelen werkt blijkbaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK