Solidair met Plasterk

Nieuws | de redactie
25 oktober 2007 | Vanmiddag om 12.00 is de website www.1miljard.nl gelanceerd door verschillende maatschappelijke organisaties. Doel is het kabinet er van te overtuigen dat het oplossen van het lerarentekort een maatschappelijk probleem is. De 1.1 miljard die volgens de commissie Rinnooy Kan nodig is, wordt momenteel nog vooral binnen het hoger onderwijs gezocht. ISO, LSVb, JOB, LAKS, FNV Jong en verschillende Politieke Jongeren Organisaties (ROOD, de JD, DWARS en het CDJA) willen dat het gehele kabinet haar verantwoordelijkheid hiervoor neemt door ook op andere begrotingen geld te vinden.Onlangs lekte een aantal mogelijkheden uit waarmee het miljard gefinancierd zou moeten worden. Met name het plan om de basisbeurs af te schaffen leidde tot grote onrust. Maar ook andere mogelijkheden die genoemd worden, zoals bijvoorbeeld het verhogen van het collegegeld, zijn voor de betrokken organisaties onaanvaardbaar. Om hun boodschap kracht bij te zetten is de website gelanceerd. Hierop kunnen (toekomstige) studenten, verontruste ouders en anderen hun zorg uiten over de kabinetsplannen.

Het lerarentekort is een maatschappelijk probleem. Het kan niet zo zijn dat het kabinet dit alleen afwentelt op de minister van onderwijs. Door het geld ergens anders op de onderwijsbegroting weg te halen, wordt het probleem alleen verplaatst. ISO en LSVb voorzitters Verweij en Westerveld:”Om van Nederland een kenniseconomie te maken moet er juist méér geld naar het onderwijs. Door het probleem te verschuiven raken studenten alleen maar van de regen in de drup.” Zij vragen kabinetsleden dan ook om solidair te zijn met minister Plasterk en op zoek te gaan naar extra geld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK