Studie en loopbaan als leerprocessen
In haar rede gaat Kuijpers in op de mate waarin en de wijze waarop het beroepsonderwijs studenten kan voorbereiden op het moderne werknemersschap. Een moderne werknemer die niet alleen goed is in het vak, maar ook veranderingsgericht en -bereid is en die gevoel heeft voor relevante ontwikkelingen in de samenleving.
Was vroeger loopbaanontwikkeling vooral plannen en implementeren, nu gaat het veel meer om experimenteren en hiervan leren. Dit vraagt volgens Kuijpers een andere aanpak in het onderwijs: van een vast aanbod van leerstof dat voor iedereen hetzelfde is, naar maatwerk waarin lerenden de beroepspraktijk kunnen ervaren, hiervan kunnen leren en op basis hiervan keuzes in hun leren kunnen maken. Begeleiding is daarbij essentieel, begeleiding die niet tegen of over studenten praat, maar met hen. En hen leert zorgvuldig keuzes te maken die gebaseerd zijn op hun eigen mogelijkheden en ambities.
Studenten komen te vaak in een studie terecht, en later ook in werk, waar ze zich niet op hun plaats voelen. Daardoor worden zij minder gemotiveerd met als gevolg meer drop-outs en later burn-out. Zowel drop-outs als een burn-out kosten de student of medewerker veel energie en de gemeenschap veel geld. Om dit te veranderen vraagt dit draagvlak (willen), draagkracht (kunnen) en daadkracht (doen) van politiek, het onderwijs en de lerenden zelf. De bijdrage van Kuijpers bestaat uit onderzoek naar hoe deze verandering gerealiseerd kan worden.
De Intrerede van dr. Marinka Kuijpers vindt plaats op vrijdag 2 november in de aula van De Haagse Hogeschool, aanvang 15.30 uur. Na het welkom van Pim Breebaart, voorzitter van College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, zal om 15.45 uur Marinka Kuijpers haar rede uitspreken, gevolgd door een conference van Frank van Pamelen.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”