Typisch Nederlands
Het contrast is groot: Nederlandse studenten, onderzoekers en werknemers worden gestimuleerd in het buitenland kennis en ervaring op te doen, ter bevordering van de mobiliteit. Maar andersom lopen immigranten tegen regels aan die typerend zijn voor onze nationale context en cultuur. Zo worden ze minder op relevante werkervaring beoordeeld dan op een diploma. En de brug naar passend werk is eerst en vooral hun beheersing van de Nederlandse taal.
Scholten heeft de kenmerken onderzocht van een portfolio-instrument dat de erkenning van competenties voor hoogopgeleide buitenlanders mogelijk maakt. Nuffic vraagt al enkele jaren aandacht voor het waarderen van competenties, naast het waarderen van diploma’s. Zo zijn in de periode 2000-2004 proefprojecten uitgevoerd, gericht op portfoliogebruik om de competenties van hoogopgeleide buitenlanders te herkennen, beoordelen en waarderen. Het ging daarbij om leraren in het voortgezet onderwijs, artsen en vluchtelingen waarvan Nederland de diploma’s niet kan erkennen.
In het promotieonderzoek zijn de proefprojecten gebruikt voor een meervoudige verkennende casestudie. Om de leraren-, artsen- en vluchtelingencase onderling te kunnen vergelijken heeft Astrid Scholten in haar Twentse proefschrift ‘theoretische bouwstenen’ aangedragen.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
