Utrecht kennisstad nummer 1

Nieuws | de redactie
30 oktober 2007 |

De nieuwste HO-ranking wereldwijd neemt ook het hbo mee in haar metingen. De uitslag voor Nederland is opmerkelijk. Utrecht is meer dan ooit de nummer 1 kennisstad, dankzij het hbo. En welke universiteit scoort nog lager dan de hogeschool Zuyd of de LOI?

De webometrics ranking kijkt niet alleen naar Nobelprijzen en citaties. Zij weegt ook de publicaties en onderzoeksverspreiding en op het internet. Dat laat nu de eerste de echte omvang en zichtbaarheid van een universiteit of hogeschool zien in de wereldwijde kennisdiscussies en – impact.

Wie zo naar Nederland kijkt, ziet de volgende gegevens die ongetwijfeld discussie zullen en mogen uitlokken:

– De UU staat duidelijk bovenaan, op 77 in de wereldranking. UvA en RUG vormen de tweede groep uit Nederland op 107 en 109.

– WO-middenmoters zijn hoog aangeschreven universiteiten als Leiden, TU/e, en VU.

– Top uit het hbo is de HKU. Deze staat ver voor anderen op 1180 (van 5000 top hoger onderwijsinstellingen wereldwijd), vlak achter de Open Universiteit. Maar ook de hogeschool Utrecht (1570) staat relatief hoog.

–  Naast de Utrechtste kunsthogeschool zijn Fontys en Rotterdam de hoogst geplaatste uit het hbo. Beide scoren tussen 1400 en 1450.

– Sommige universitaire instellingen halen zelfs die hbo/HO-top niet. Het instituut of Social Stusies zit tussen de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hanzehogeschool in (rond 2300). Hoogst opmerkelijk is de positie van Nyenrode. Dit blijft ver onder fusiepartner INHOLLAND (2913) steken (op 3541). Dat is net onder de hogeschool Zuyd en net boven de christelijke hogeschool in Ede.

– De Universiteit voor Humanistiek moet echt iets doen aan haar webbased zichtbaarheid, wetenschappelijke publicaties en kwalitatieve netwerken. Ze staat dan wel net boven de katholieke theologen opleiding in Utrecht en agrarische hogeschool Larenstein, maar duidelijk beneden NTI en LOI.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK