Van Oostrom: ´Top HO verdient beter´

Nieuws | de redactie
22 oktober 2007 | KNAW-president Frits van Oostrom vindt de discussies over de topsalarissen in het HO weinig productief. In een bijdrage op ScienceGuide reageert hij op een analyse terzake. En zegt : “Ik las jullie item over/met iemand die meldt dat het ‘niet in de geest van Hay is’ dat een voorzitter van het College van Bestuur substantieel meer zou verdienen dan een hoogleraar.

Als hoogleraar en participerend antropoloog in de wereld der CvB’s kan ik verzekeren, dat zo’n opvatting vooral -nog eens- illustreert dat deze Group niet een fractie van middelen waard is, die men aan ‘de UFO’ bij de universiteiten heeft verdiend, als men zo’n stupiditeit nog debiteert. Misschien kan een dergelijk bedrijf ook eens naar Amerikaanse universiteiten kijken, waar de Presidents een veelvoud verdienen van hun hoogleraren? En dat terecht verdienen.

Ik heb vaak allerlei bezwaren tegen opvattingen en activiteiten van voorzitters van Colleges van Bestuur, maar neem van mij aan dat ze onvoorstelbaar veel meer sores hebben dan de – ook hardwerkende – hoogleraren. En doorgaans stank voor dank krijgen. De enige reden om het salaris van collegevoorzitters en rectoren niet minstens te verdubbelen ten opzicht van de hoogleraarsalarissen is het bestaan van de zogeheten Balkenende norm.”

NB: vanuit de Hay Group is gemeld, dat sprake is van een misverstand ten aanzien van de betrokken medewerker. Deze was ambtelijk medewerker van de RUN. Wel geeft men aan dat men de portee van de woorden van de KNAW-president herkent en onderschrijft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK