‘Wieviel Globalisierung verträgt der Mensch?’

Nieuws | de redactie
2 oktober 2007 | Rüdiger Safranski, de Duitse filisoof en Nietzschekenner houdt dit jaar de Popperlezing. Onder het mom van ‘informatie’ en ‘communicatie’ worden we tegenwoordig overstelpt door een veelvoud van prikkels. Die maken het lang niet altijd mogelijk om de wereld te duiden, of beter gezegd: om als individu je plaats te bepalen in het grote geheel. Rüdiger Safranski ziet de mens echter niet als slachtoffer van niet te beïnvloeden ‘processen’, maar als een moreel wezen dat voor zichzelf kan kiezen, zichzelf kan veranderen en zichzelf kan ontplooien (‘Bildung’).

In zijn Popperlezing op 8 oktober in Amsterdam gaat hij van daaruit in op de globalisering, die volgens hem als ideologie opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Filosofische vragen over het individu kunnen tegen de achtergrond van het proces van globalisering namelijk politiek-maatschappelijke gevolgen krijgen.

Rüdiger Safranski schreef biografieën over Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger en E.T.A. Hoffmann en heeft zojuist een baanbrekend werk gepubliceerd over de invloed van de Duitse Romantiek op het geestelijk en cultureel klimaat van zijn land.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK