90 jaar Finland

Nieuws | de redactie
20 november 2007 |
Het voorbeeldland van innovatie is nog jong. Finland ontworstelde zich pas in 1917 aan het Russische tsarenrijk, dat taal en cultuur van de Finnen eeuwenlang tweederangs had verklaard. Het feest voor de onafhankelijkheid –die in die 90 jaar soms ternauwernood tegenover en tussen Nazi-Duitsland en Stalins Sovjetlegers werd overeind gehouden- is zeer Fins: “A key aim during the year will be to undramatise Finnishness.” En dat in een land en bij een volk, dat vooral opvalt door ingetogenheid en relatief weinig mediterraanse aanvechtingen!


Finland gained independence on the 6th of December 1917. The Parliament Act adopted already in 1906 created Finnish democracy: universal suffrage gave all adult Finns the right to vote and stand for election. The logo ME! (WE!) of the 90th anniversary year refers to the full range of ‘Finnishness’ – original Finns, historical minorities, newcomer Finns and expatriates.

Over the centuries, Finns have developed the Finnish way of life, which we are now celebrating. With the WE! spirit Finland has gone from strength to strength. The anniversary logo encourages all Finns to continue working and doing together. A key aim during the year will be to undramatise Finnishness and cherish it above all as a vigorous, dynamic force looking forward to the future.
Meer over het programma en de herdenikingen vindt u hier: http://www.suomi90finland.fi/lyhyesti/en.jsp
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK