Academische ‘wave’ in Kuip

Nieuws | de redactie
6 november 2007 | De KNAW bestaat in 2008 200 jaar. Wat begon als een sterk Frans angehaucht  ‘Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schone Kunsten’ werd een eerbiedwaardige Akademie. Maar niet zo eerbiedwaardig dat een wel zeer vindingrijke president het jubileum niet weet te koppelen aan dat van Feyenoord. Na een gesprek met het bestuur van de Rotterdamse club ontstond een wild idee: een wetenschappelijk experiment in De Kuip. Gert-Jan van Heijst, hoogleraar transportfysica aan de Technische Universiteit Eindhoven, haakte er meteen op in.

Deze ‘proefopstelling’ bleek een ideale gelegenheid om onderzoek te doen naar de op zichzelf staande golf. Binnen de fysica staat zo’n fenomeen bekend als de soliton. In het stadion als de wave.

Op 19 juli 2008 viert Feyenoord met alle fans zijn honderdjarig jubileum in De Kuip. In samenwerking met Feyenoord gaat Van Heijst uitzoeken of de wave in een stadion zich net als een soliton gedraagt: “Als twee solitons op elkaar botsen, gaan ze als het ware door elkaar heen en vervolgen dan hun weg. We willen nagaan of dat bij de wave ook zo gaat.” De hoogleraar wil de wave twee keer uitvoeren, met telkens verschillende instructies. Los van de uitkomsten is in elk geval de opzet uniek: er is nog nooit een experiment gedaan waarbij zoveel mensen tegelijk betrokken waren. Feyenoord is enthousiast over de samenwerking en ziet het experiment als een verrassende verrijking van zijn feestprogramma.

Frits van Oostrom vertelt ScienceGuide dat hij op zoek was geweest naar anderen die in 2008 jubileerden. Zijn hoop was dat allerlei maatschappelijke, culturele en wetenschappelijke instituties hun jubilea of dat van voor hen gezichtsbepalene mensen en evenementen aan het KNAW-feest zouden kunnen en willen koppelen.

Maar het bleek dat een jaar met ’08’ aan het eind maar weinig opleverde. “Behalve dus Feyenoord. Dat bleek 100 jaar oud te zijn in 2008. Ik heb contact met hen gelegd, niet iets wat de KNAW alle dagen doet, geef ik toe. Er kwam zelfs een gesprek uit voort met voorzitter Jorien van den Herik. Daarin besloten we al snel dat we zouden kijken wat wij rond onze beide jubilea samen zouden kunnen bedenken om ze luister bij te zetten. Ik heb dat binnen de akademie uitgezet: ‘wie zou er iets willen en kunnen doen, kunnen bedenken dat wij in de De Kuip zouden kunnen doen als KNAW?’ En zo kwam Van Heijst met zijn experiment met de soliton op de proppen. Ik vind het echt prachtig wat hij heeft bedacht en het is voor zijn vakgebied een echt wetenschappelijk unicum bovendien.” 
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK