Bèta-docenten als onderzoekers actief

Nieuws | de redactie
13 november 2007 | Ook VO-docenten kunnen zelf actief onderzoek verrichten aan een universiteit. Op 16 november promoveert de eerste wiskundeleraar van het NWO-programma Leraar in Onderzoek, Harry Sitters, op de Nederlandse meetkunde rond 1600. Hij gaat daarbij diep in op de betekenis van de rekenmeester Sybrandt Hansz. Cardinael. Deze is ook bekend als Sybrandt Hansz. van Harlingen (1578 – 1647).


Het programma Leraar in Onderzoek (LiO) stelt eerstegraads leraren wiskunde in de gelegenheid om een aantal maanden wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit te verrichten. Op deze wijze komen leraren voor een korte periode in nauw contact met een universiteit. Zo kunnen ze nader kennismaken met een wetenschappelijke manier van werken en kunnen ze hun eigen onderzoeksvaardigheden ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze scholieren bewust en onbewust beter enthousiasmeren voor een universitaire studie wiskunde.

Meetkunde rond 1600
De Nederlanden zijn in de zeventiende eeuw een centrum van wiskundige activiteit geweest. Hoogtepunten waren de bestudering van Descartes’ Geometrie door de groep rond de Leidse hoogleraar Van Schooten, en het werk van Huygens. Zowel bij Van Schooten als bij Huygens speelde meetkunde een zeer belangrijke rol. Van Huygens is bekend dat hij zijn meetkundige kennis mede heeft gekregen door de bestudering van het boekje ‘Hondert geometrisch questien met hare solutien’ van Sybrandt Hansz. Cardinael. Over dit boekje en zijn auteur was relatief weinig bekend. Het onderzoek van Sitters heeft hier verandering in gebracht.

Sybrandt Hansz. Cardinael
Sybrandt Hansz. Cardinael was een gerenommeerd rekenmeester en wiskundige uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Ondanks de grote wetenschappelijk veranderingen in die tijd stelde hij zich behoudend op. Hij wees algebraïsche methoden in zijn meetkundig werk af en hield in plaats daarvan vast aan de klassieke meetkunde. In veel gevallen leidde dit tot fraaie bewijzen die meer aanspraken dan het oplossen van vergelijkingen met behulp van standaardalgebra.

De grote betekenis en invloed van Cardinael is vooral gelegen in de uitgave van zijn ‘Hondert geometrische questien’ (1612), een van de weinige boeken uit die tijd die de vlakke meetkunde op een gevorderd niveau aanbood. Wat de Hondert questien tot een uniek boek maakt is de uitgebreidheid en grote toegankelijkheid van het materiaal, de originaliteit en elegantie van vele oplossingen en daarnaast de toepasbaarheid van het merendeel der ‘questien’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK