De mythe van het kunstenaarschap

Nieuws | de redactie
5 november 2007 | Is de kunstenaar een visionair? Kan hij dingen die gewone mensen niet kunnen? Avanslector Camiel van Winkel schreef een essay over deze vragen, dat 15 november wordt gepresenteerd tijdens een discussieavond in Amsterdam.De vraag wat een kunstenaar is en wat hij kan, is onderwerp van heftige discussies onder vakgenoten, maar ook bij het grote publiek. In De mythe van het kunstenaarschap onderzoekt de lector de maatschappelijke positie van de kunstenaar. Hij deed dit in opdracht van het Fonds BKVB, dat onder meer subsidies verleent aan beeldend kunstenaars.

Clichés als de visionaire kunstenaar en zijn soevereine scheppingsdrang komen volgens het fonds, in nieuwe vormen, steeds weer terug. Zit de kunstenaar gevangen in deze mythe of is ook een kunstenaarschap zonder deze mythische lading mogelijk?

Hierover wordt gediscussieerd tijdens de presentatie van het boek van Van Winkel op 15 november. Deelnemers zijn, naast de lector, Koen Brams (directeur Jan van Eyck Academie), Ann Demeester (directeur De Appel), beeldend kunstenaar Marc Mulders en kunsthistoricus Frank Reijnders.

De avond wordt gehouden in Felix Meritis aan de Keizersgracht 324 in Amsterdam en begint om 20.00 uur. De entree is gratis, maar er moet wel gereserveerd .

Het essay De mythe van het kunstenaarschap is te bestellen via de boekhandel of het Fonds BKVB (ISBN: 978-90-76936-19-2) en kost 15 euro. Dit is het derde boek van de hand van Van Winkel. In 1999 verscheen Moderne leegte, waarvoor hij twee prijzen ontving in 2005 Het primaat van de zichtbaarheid.  De kunsthistoricus Van Winkel is behalve lector beeldende kunst aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving/St. Joost, docent kunsttheorie aan de Hogeschool Sint-Lukas in Brussel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK