Delft en Eneco duurzaam in Afrika

Nieuws | de redactie
19 november 2007 | De TU Delft en ENECO Energie starten onderzoek naar duurzaam waterbeheer op biomassaplantages in de sub-Sahara van Afrika. Vandaag is een intentieverklaring ondertekend door ENECO en de faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen. Doel van de samenwerking is wetenschappelijke en praktische kennis op te bouwen over duurzame productie van biobrandstoffen. Het onderzoek focust zich vooral op hydrologische randvoorwaarden, efficiënt watergebruik en verbetering van de lokale leefomstandigheden. De opgedane kennis zal in praktijk gebracht worden in het noorden van Tanzania.


Al enkele jaren onderzoekt de TU Delft de hydrologische omstandigheden van het Afrikaanse dorp Makanya  met zesduizend inwoners en werkt hier met de lokale bevolking en de nabij gelegen Landbouw Universiteit. Door de samenwerking met ENECO wordt het mogelijk om dit dorp om te vormen in een levensgroot laboratorium, waarin onderzoek wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen, landbouw en energie. Eén van de peilers in het verduurzamen van energie is de productie van biomassa.

Oprecht invulling geven aan het begrip duurzaamheid betekent voor ENECO dat er niet alleen naar CO2- besparing wordt gekeken. Aspecten zoals de invloed op de voedselketen, eerlijke handel, zorg voor lokaal milieu en leefomstandigheden zijn essentieel bij het opzetten van een biomassaketen. De samenwerking tussen TU Delft en ENECO waarborgt een verantwoorde onderzoeksopzet die op de lange termijn leidt tot zo laag mogelijke maatschappelijke kosten.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK