Farmastudent mikt op Olympia 2012

Nieuws | de redactie
16 november 2007 | Vanaf zijn zesde staat het leven van Tim Smeets, die zich dit studiejaar aanmeldde voor een studie Farmacie in Utrecht, in het teken van het turnen. "School, vrienden, andere hobby's, allemaal randverschijnselen. Mijn doel was bij de beste turners van Nederland te gaan horen." Smeets staat nog in de schaduw van de echte Nederlandse turngiganten, maar af en toe klopt hij voorzichtig op de deur van het hoogste podium. Zo deed hij in 2006 mee aan het EK in Griekenland. "Dat was echt geweldig. Voor het eerst naar een groot seniorentoernooi met het Nederlandse turnteam. We werden met ons team, boven verwachting, achttiende."


Tot zijn zestiende woonde de turner in Emmen, waar een goede trainingsaccomodatie niet voor handen was. “Dus moest ik elke dag op en neer naar Heerenveen. Toen we verhuisden naar Eindhoven, kwam ik gelukkig dichter bij een grotere turnclub te wonen.” De Drentse Eindhovenaar kwam bij Jong Oranje terecht en won het Junioren Nederlands Kampioenschap allround. Ook mocht hij in 2004 naar het jeugd-EK in Slovenië. Twee jaar geleden debuteerde hij bij de senioren. En dan is het “wel even schrikken” als je plotseling tussen de grote jongens staat. “Iemand als Yuri van Gelder, een boegbeeld van de turnsport, daar kijk je toch behoorlijk tegen op. Maar dat verandert natuurlijk wel, je leert elkaar steeds beter kennen en op den duur ben je gewoon collega’s. Met Yuri en Jeffrey Wammes train ik nu bij de club Flikflak in Den Bosch.”

Volle agenda

Het afgelopen jaar verliep minder succesvol voor de negentienjarige Smeets. “Dat kwam vooral door de examens, waardoor ik te weinig tijd had om te trainen”, denkt hij. Deze ‘opoffering’ leverde hem echter wel zijn vwo-diploma op, waardoor de deur naar het studentenleven werd geopend. “Ik was er al snel over uit dat ik iets in de geneeskundige- of farmaceutische richting wilde gaan doen. Maar de stad, dat was een groter probleem. Het lag voor de hand om in Eindhoven te gaan studeren. Dan kon ik thuis blijven wonen en bleef ik dicht bij Veldhoven en Den Bosch, waar ik train. Ik heb in Eindhoven gekeken naar Biomedische Technologie, maar dat viel een beetje tegen. Dus werd het toch Farmacie in Utrecht.”

Door die keuze is het drukke leven van Smeets zo mogelijk nog chaotischer geworden. “Ik reis elke dag op en neer naar Utrecht, waar ik ongeveer vier uur per dag college heb. Na de colleges ga ik terug naar Brabant, in totaal train ik ongeveer twintig uur per week. Het is mijn doelstelling om iedere dag naar de zaal te gaan, maar als ik tot vijf uur college heb, wordt dat soms lastig. Na de training, studeer ik nog een paar uur, daarna even ‘chillen’ en de dag is alweer om.” De volle agenda vereist overleg met zijn trainer en studiecoördinator. “Mijn trainer is erg soepel. Ik heb een hele goede band met hem. Hij geeft me ook de tijd om een goede balans te vinden tussen topsport en studie. Als ik bel, dat ik problemen heb met vervoer of iets dergelijks, dan komt hij me hoogstpersoonlijk ophalen. Naast mijn trainer is hij dan ook mijn taxi-chaffeur”, lacht Smeets.

Ook op de universiteit wordt rekening gehouden met zijn sportcarrière. “Het rooster, de duur van de studie en de financiën, het zijn allemaal lastige zaken voor mij. De situatie in Utrecht is heel anders dan op mijn middelbare school. Op die ‘Loot-school’ zat ik in de klas met allemaal jonge sporters die een topsportcarrière voor ogen hebben: judoka’s, zwemmers, een autocoureur en wat voetballers. Eén oud-klasgenoot voetbalt nu bij Heerenveen en speelde bij Jong Oranje, Roy Beerens. Het was eigenlijk wel grappig en ook erg leerzaam om bij andere mensen in de klas te zitten die ook op hoog niveau sporten. Dat contact mis ik hier wel. Ik ben best benieuwd hoe anderen hun studie met de sport combineren. Het lijkt me dan ook erg interessant om daarover eens met topsporters aan de universiteit te praten.”

Sociaal isolement

Sociaal gezien heeft Smeets vanzelfsprekend een ander leven dan zijn studiegenoten. Waar sommigen zich meerdere dagen per week vol laten lopen, of actief zijn in besturen of commissies, daar moet hij passen. “Ik ben al zo lang intensief met sport bezig dat ik niet anders gewend ben. Ik ben dus ook niet jaloers op mensen met een drukker sociaal leven. Begrijp me goed, ik leef echt niet in een sociaal isolement. Kan ik naar feestjes, de stad in, of naar activiteiten van de studievereniging, dan zal ik dat zeker niet laten. Maar als er wedstrijden op het programma staan, dan gaat het turnen helemaal voor het sociale gebeuren.”

Bij het het echte studentenleven hoort natuurlijk ook het wonen op kamers. “Momenteel woon ik nog thuis, in Eindhoven. Dat is een bewuste keuze. In het begin van het jaar kreeg ik de mogelijkheid om in Utrecht te gaan wonen, maar daar was ik nog niet klaar voor. Dan was alles nóg moeilijker te combineren geweest.” Toch speelt Smeets met de gedachte om nog dit collegejaar naar de Domstad te verhuizen. “Natuurlijk is het handig om dicht bij de uni te zitten, maar dat is niet de belangrijkste reden. Binnenkort, als het goed is in januari, opent in Den Bosch een nieuwe sporthal, met geweldige faciliteiten. Dan hoef ik niet meer naar Veldhoven om te trainen. De reisafstand Utrecht-Den Bosch valt wel mee.”

Is sporten in Utrecht dan geen optie? “De mogelijkheden zijn hier beperkt. In Nederland heb je eigenlijk maar drie topturnclubs, in Heerenveen, in Den Bosch/Veldhoven en in Rotterdam. Ik heb er weleens aan gedacht om hier te gaan fitnessen, maar krachttraining is maar een deel van de turnsport. Ik hoorde dat er in Utrecht een studententurnclub is opgericht. Dat had ik niet verwacht! Het is hartstikke goed voor de sport, dat er meer aandacht voor komt, ook bij studenten. Of ik zelf aan een overstap denk? Nee, ik blijf waar ik zit. Het idee van de studententurnvereniging is leuk, maar het is voor mij niet professioneel genoeg.”

Raar contrast

Het afgelopen WK in Stuttgart is veelbesproken geweest. Smeets zag thuis zijn trainingsmaatje Yuri van Gelder tweede worden. Die prestatie bleek niet voldoende voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2008. “Zuur voor Yuri, want hij kon er zelf niets aan doen. Het voelt oneerlijk, zeker omdat hij de Chinees, die eerste werd, al eens heeft verslagen. Hij heeft dus bewezen een medaillekandidaat te zijn.” Waar Van Gelder net naast een ticket greep, plaatste een oude bekende van Smeets, Epke Zonderland zich wel voor de Spelen. “Ik ken hem nog uit de tijd dat ik in Heerenveen trainde. Super voor hem natuurlijk, maar wel een raar contrast met Yuri.”

De Olympische Spelen zijn voor Smeets zelf nog niet aan de orde. “Het gaat fijn met mijn carrière, dat probeer ik natuurlijk vol te houden. Er staat eerst een EK en een WK voor de deur. Plaatsing voor het EK wordt lastig, bij het WK zijn er twee plaatsen meer, dus daar zie ik betere kansen. Natuurlijk droom ik van de Olympische Spelen in 2012. Dan ben ik ook bijna klaar met mijn studie … hoop ik.”

auteur: Reemt Borcherts
met dank aan het Ublad
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK