Hollands glorie in de chemie

Nieuws | de redactie
13 november 2007 | Wie zei dat Nederlanders in de bèta-hoek weinig voorstelden? In de lijst met 100 meest geciteerde chemici ter wereld van de afgelopen 10 jaar staan 7 Nederlanders. Ton Spek, professor in de kristal- en structuurchemie (Universiteit Utrecht), is het hoogst genoteerd.

Daarna volgen Piet Gros (Universiteit Utrecht), Raj Pannu (Universiteit Leiden), Bert Meijer (Technische Universiteit Eindhoven), David Reinhoudt (Universiteit Twente), Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen) en Evert-Jan Baerends (Vrije Universiteit van Amsterdam). Zij zijn werkzaam in drie vakgebieden: supramoleculaire chemie (Meijer, Reinhoudt en Feringa), structuurbiologie/chemie (Spek, Gros en Pannu) en theoretische chemie (Baerends).

Van deze 7 toponderzoekers hebben er 2 eerder de prestigieuze NWO-Spinozapremie in ontvangst mogen nemen (Feringa 2004 en Meijer 2001). Zij kregen deze Nederlandse Nobelprijs voor hun onderzoek aan resp. door licht aangedreven moleculaire motors en supramoleculaire polymere structuren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK