HU in hightech

Nieuws | de redactie
26 november 2007 | Studenten en onderzoekers van Hogeschool Utrecht hebben een innovatiestrategie ontwikkeld voor hightech productiebedrijven. De strategie steunt op drie pijlers: nauwe samenwerking tussen R&D- en productieafdelingen, een gradueel ontwerpproces en gebruik van vele kleine multi-inzetbare fabrieksmachines. De HU presenteert deze innovatiestrategie tijdens de Precisie-beurs in Veldhoven op 28 en 29 november.De innovatiestrategie van studenten en onderzoekers van de HU biedt de mogelijkheid voor continue verbeteringen van producten en fabrieksmachines, zonder het weggooien van enorme investeringen in apparatuur. Productontwerpers en machinebouwers werken in de strategie nauw samen en stimuleren elkaar in het bereiken van productinnovaties. Hierbij wordt juist nagestreefd kleine productinnovaties te bereiken, maar wel in een doorlopend proces. Door het fabricageproces uit te voeren met vele kleine multi-inzetbare fabrieksmachines kan de productielijn geleidelijk omgebouwd worden, tegen relatief lage kosten.

Hogeschool Utrecht sluit met deze innovatiestrategie aan op twee belangrijke trends in de techniek: de herconfigureerbare productiemachines en de zogenaamde ‘kofferfabriek’. Herconfigureerbare productiemachines gelden als de ‘heilige graal’ van de machinebouw. Dit zijn productiemachines die aangepast kunnen worden voor de klus die op dat moment moet gebeuren. Dit is vooralsnog toekomstmuziek. De multi-inzetbare machines van Hogeschool Utrecht zijn een belangrijke stap in die richting door hun modulaire opbouw. De ‘kofferfabriek’ is de trend dat preciezere apparatuur steeds kleiner moeten worden. Idealiter zou je een fabriek in een koffer moeten kunnen meenemen. In de microsysteemtechnologie zijn veel ontwikkelingen gaande die deze verkleining mogelijk maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK