ICT en sociale wetenschappen

Nieuws | de redactie
14 november 2007 | Nieuwe media en ICT hebben radicale gevolgen voor onze informatiesamenleving. Voor de natuur- en levenswetenschappen is die invloed allang duidelijk. De ontrafeling van het menselijk DNA in het genoomproject zou nooit mogelijk zijn geweest zonder het gebruik van gigantische databases en snelle internetverbindingen. In de sociale en geesteswetenschappen is het gebruik van digitale onderzoekstechnieken echter nog vrij nieuw. Met de oprichting van de Virtual Knowledge Studio onderzoeken UM en KNAW de invloed van nieuwe media en ICT op de sociale en geesteswetenschappen.

Op 14 november opent de Maastricht Virtual Knowledge Studio, met prof.dr. Sally Wyatt, hoogleraar Digital Cultures in Development als wetenschappelijke leiding. De Maastricht Studio is één van de twee campuslocaties van de Virtual Knowledge Studio, waarvan de ‘moedervestiging’ is ondergebracht bij de KNAW in Amsterdam.

In Maastricht ligt het accent op de geesteswetenschappen en de kwalitatieve sociale wetenschappen, terwijl de andere campus (Erasmus Universiteit Rotterdam) zich richt op de sociale wetenschappen. De Maastrichtse campus gaat van start met twee projecten. Het eerste project bestudeert hoe wetenschappelijke disciplines en maatschappelijke groeperingen omgaan met kennis die uit simulaties wordt vergaard. Simulatiemodellen worden steeds verder geperfectioneerd en spelen een steeds zwaardere rol in beslissingen over technologieën. Maar is dat wel verantwoord bij beslissingen met grote maatschappelijke consequenties?

Het tweede project bouwt voort op bestaand onderzoek van de Universiteit Maastricht naar het cultureel erfgoed van Maastricht, waarbij burgers en experts gezamenlijk de geschiedenis van Maastricht verzamelen en bewaren met digitale technologieën. Het project onderzoekt hoe men digitale archieven, die samen met burgers worden opgebouwd, bruikbaar maakt voor toekomstig gebruik door historici en stedenbouwkundigen. Opent zo’n digitale culturele biografie nieuwe perspectieven voor een stad?

“De Maastricht Studio is een spannende ontwikkeling voor de Universiteit Maastricht èn voor de KNAW”, aldus directeur Sally Wyatt. “Wetenschappers kunnen hier terecht met fundamentele onderzoeksvragen over de nieuwe gegevensstromen die door digitale technologieën worden gegenereerd. Dat levert nieuwe vragen maar ook nieuwe antwoorden op.” Wyatt studeerde in Canada en Engeland (Masteropleiding Theory of Economic Policy and Planning) en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. De titel van haar proefschrift luidt ‘Technology’s Arrow, Developing Informaton Networks for Public Administration in Britain and the United States’. Sinds 1 mei 2006 is zij als senior research fellow verbonden aan de Virtual Knowledge Studio bij het KNAW. Per 1 november geeft zij daarnaast twee dagen per week leiding aan de Maastricht Studio.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK