Internationalisering: stevige groei, meer winst haalbaar

Nieuws | de redactie
7 november 2007 | Nederland trekt meer buitenlandse studenten dan ooit. Bijna 9% van de instroom komt van elders, zo blijkt uit de jongste Nuffic-cijfers. Opvallend hoog scoren Duitsers, de Universiteit Maastricht, de kunstopleidingen, InHolland en Saxion.


De OESO-Review wees erop dat ons land nog steeds erg middelmatig scoorde, maar in de afgelopen twee jaar blijkt een ware inhaalrace te zijn gelopen. Ruim 49.000 studenten uit andere landen bezoeken hbo en wo. “Het gaat goed met de internationalisering”, zegt IMHE-voorzitter bij de OESO, prof. Marijk van der Wende. Hier speelt volgens haar het welslagen van de invoering van BaMa een belangrijke rol. “Dat blijkt heel behulpzaam. Buitenlandse talenten vinden een logischer plek in de masteropleidingen van het wo. Tweederde daarvan is inmiddels Engelstalig en voor graduate schools komen daarmee ook heel wat buitenlanders op Nederland af. De hoge reputatie van ons onderzoek lokt hen”.

De grote universiteiten in de Randstad trekken daarmee veel studenten, maar het beeld is verrassend divers. In absolute cijfers wint de Universiteit Maastricht het van allemaal, in de Randstad geldt dit voor InHolland. Hbo- opleidingen vlak langs de grens als Saxio en Fontys Venlo scoren soms nog iets beter, trouwens.

Gaat het om een echt internationale cultuur en participatie, staat het kunstonderwijs eenzaam aan de top. Kunsthogescholen als Codarts in Rotterdam, de AHK en Rietveld academie, of Artez in Arnhem hebben de hoogste percentages internationale talenten in huis, tussen 22 en 49 procent. De Universiteit Maastricht -als hoogst scorende universiteit met 28 procent- kan daarin nog meekomen.

De toestroom van Chinese studenten blijkt ook uit de nieuwe gegevens. Met bijna 5000 van hen is China duidelijk herkomstland nummer 2, met tweemaal zoveel studenten in Nederland als buurland België.  Boven dietwee staat Duitsland: ruim 13.000 studenten van de oosterburen zitten op hbo en wo. Opvallend veel Spaanse studenten bevolken de collegebanken: 2000, op de vierde plaats. Weinig Amerikanen vinden de weg naar Nederland: 900 studenten slechts.

Aanzienlijk groeipotentieel lijkt er nog te zijn bij de studenten uit Aziatische en Latijns-Amerikaanse groeilanden. Slechts 500 studenten uit India komen naar ons land, minder dan vanuit Finland of Griekenland. En maar 200 uit Brazilië, minder dan uit Ethiopië in Iran. Opvallend laag ook het aantal studenten uit belangrijke kennisnaties als Canada (150), Korea (300) en Japan (300).

HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra trekt ook zo’n conclusie. Dat de helft van de top 10 van instellingen met internationale studenten uit hogescholen bestaat, noemt hij een krachtig signaal. Maar hij stelt ook vast dat Nederland binnen de EU relatief laag scoort bij de internationalisering. “Hier blijkt nog steeds winst te behalen en dat is ook nodig. De nieuwe cijfers laten zien dat een versterking van het volume mogelijk is en dat deze ook buiten de doelgroep van de graduates in het wo zit”. NVAO-voorzitter Karl Dittrich beaamt dit: “Op het punt van internationalisering staat het hbo nog aan het begin. Daar is nog veel winst te boeken”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK