Kennis wordt niet zomaar innovatie

Nieuws | de redactie
30 november 2007 | Vóór 2030 zal de brandstofcelauto niet zijn doorgebroken. Dat verwacht TUD-promovenda ir. Hanna Hellman. Nichemarkten zijn voor brandstofcel-technologie op dit moment veel belangrijker en verder ontwikkeld dan de automarkt. In kleine vorkheftrucks blijkt het gebruik van brandstofcellen bijvoorbeeld interessant.

Met brandstofcel-technologie als case, bekeek Hellman hoe bedrijven omgaan met de toepassing van radicale technologie voordat deze wijdverspreid voor commerciële verkoop op de markt is gebracht. Ze onderzocht vier relatief jonge bedrijven die zich richten op brandstofceltechnologie.

Tussen de uitvinding van een nieuwe technologie en wijdverspreide commerciële verkoop ligt doorgaans een lang en onzeker proces van diverse demonstraties, prototypes, vroege toepassingen en niche markten. Dit proces impliceert uitdagende beslissingen over de keuze en timing van toepassingen voor nieuwe technologieën. Met brandstofceltechnologie als case, behandelt deze studie hoe bedrijven omgaan met de toepassing van radicale technologieën voordat deze wijdverspreid voor commerciële verkoop op de markt zijn gebracht.

De promovendus presenteert een case study onderzoek van vier jonge technologie bedrijven in de brandstofcelindustrie. Voor elk bedrijf wordt een historische beschrijving gegeven van vroege toepassingen. Deze toepassingen zijn beschreven en geanalyseerd als een proces van ‘uitproberen en leren’. Daarbij behandelt deze studie: hoe bedrijven toepassingen kiezen, welke patronen te herkennen zijn in het proces van uitproberen en leren en welke factoren dit proces beïnvloeden.

De onderzoeksbevindingen dragen bij aan het begrijpen van innovatieprocessen. De belangrijkste bijdrage aan innovatieliteratuur is de presentatie van verschillende fasen van uitproberen en leren, waarin de toepassing van nieuwe technologieën op verschillende wijzen gemanaged moet worden. Voor technologie bedrijven presenteert deze studie een methode om toepassingen te beschrijven en te analyseren en worden aanbevelingen gegeven om de onzekerheid van dit proces te reduceren en de effectiviteit te vergroten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK