Kook gezond met oregano-olie

Nieuws | de redactie
26 november 2007 | Oregano-olie is een zeer effectieve bacterieremmer ontdekte UU-promovenda Sara Burt. In deze olie zit carvacrol en dat is in staat ziekteverwekkende bacteriën oals E. coli O157:H7 en salmonella te doden. Zulke bacteriën kunnen ernstige voedselinfecties veroorzaken. Bij de bacteriën die niet doodgaan, zorgt Carvacrol ervoor dat zij stress-eiwitten aanmaken.

Ook kunnen de bacteriën geen flagella (zweephaartjes) ontwikkelen. Zij gebruiken flagella om zich voort te bewegen. Door de afwezigheid van flagella kunnen de ziekteverwekkende bacteriën zich moeilijker in de darm van mensen en dieren nestelen.

Een van de voordelen van het gebruik van carvacrol om bacteriën in voedsel te remmen is dat het in de vorm van een damp toegepast kan worden. Het hoeft dan niet vermengd te worden met het uiteindelijke voedselproduct, zoals met veel andere conserveringsmiddelen wel gebeurt.

Uit het onderzoek van Burt blijkt dat carvacroldamp het aantal salmonella’s op kipfilet drastisch vermindert bij een temperatuur van 4 °C. Dit maakt de techniek toepasbaar in de praktijk, aangezien vlees bij lage temperatuur wordt opgeslagen, vervoerd en verkocht. In de toekomst zal de consument het gebruik van etherische oliën (zoals oregano-olie) of componenten daarvan als toevoeging aan voedingsmiddelen waarschijnlijk steeds vaker tegenkomen. Deze natuurlijke middelen kunnen ook op biologische producten of in veevoeders worden toegepast.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK