Mores leren

Nieuws | de redactie
8 november 2007 | Studenten gedragen zich onacademisch: ze lopen voortijdig de collegezaal uit, bereiden zich niet voor, komen afspraken niet na en spellen slordig. ‘Docenten moeten zich realiseren dat hun eigen gedrag mede bepaalt hoe studenten zich gedragen.’ Jan Graumans van het IOWO begeleidt het seminar aan de Radboud Universiteit voor docenten en onderwijsleiders, geheten Studenten mores leren en noemt dat de boodschap van die bijeenkomst.

Waarom is dit seminar nodig?
‘Docenten beklagen zich over het gedrag van studenten. De ‘jeugd van tegenwoordig’ zou geen academische houding bezitten. Op de faculteit sociale wetenschappen zijn zelfs al expliciete omgangsregels op de site geplaatst.’

Wat wil IOWO onder de aandacht brengen?
‘We willen het idee dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ niet academisch is ingesteld nuanceren. Als het probleem zou zitten in de aard van de studenten, dan zijn docenten machteloos. Maar dat is niet het geval. Docenten moeten zich realiseren dat hun eigen gedrag mede bepaalt hoe studenten zich gedragen.’

Hoe bedoelt u?
‘Een voorbeeld: een docent gaat ervan uit dat veel studenten de werkgroep niet goed hebben voorbereid en begint de bijeenkomst met precies uiteen te zetten wat studenten zelf hadden moeten bestuderen. De studenten die zich niet hadden voorbereid worden daarmee op hun wenken bediend, terwijl de goed voorbereide student het gevoel krijgt overdreven voorwerk te hebben gedaan. Zo werk je in de hand dat colleges helemaal niet meer worden voorbereid.’

Maar hoe moet je dan sturen als docent?
‘Er moet aan studenten worden duidelijk gemaakt wat er van ze wordt verwacht en wat ze van docenten kunnen verwachten. Het beste is om in het team van docenten vast te stellen wat deze verwachtingen zijn en dat vervolgens gezamenlijk en consequente uit te dragen.’

Betekent dat het einde van de markante, eigengereide docent?
‘Hopelijk niet. Er blijft er in het contact tussen docent en student altijd een deel eigen invulling van de docent bestaan. Wel zouden docenten één lijn moeten trekken als het gaat om essentiële zaken voor een academische leerhouding.’

[uit Vox online]


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK