Muggen onthullen klimaathistorie
Fossiele dansmuggenlarven (chironomiden) zijn uitstekende indicatoren voor temperatuurveranderingen in het verleden. De verspreiding van dansmuggen is sterk afhankelijk van de zomertemperatuur. Resten van muggenlarven blijven goed bewaard in het sediment op de bodem van meren. Met deze fossielen kan de temperatuur in het verleden worden gereconstrueerd.
Een onderzoeksgroep van het Institute of Environmental Biology van de UU heeft nu deze nieuwe methode toegepast om de veranderingen van de temperatuur in Nederland aan het eind van de laatste ijstijd te reconstrueren. Tijdens deze globale opwarming bleken bij ons schommelingen in de zomertemperatuur van 2 tot 3ºC op te treden. Die gingen gepaard met plotselinge, grote veranderingen in de regionale vegetatie.
De onderzoekers hebben een sedimentkern gebruikt uit het Hijkermeer, een meertje vlakbij Hijken in de provincie Drenthe. Daaruit hebben ze onder meer fossiele dansmuggenlarven geanalyseerd en resten van planten.
De nieuwe methode is geschikt om temperaturen in het verleden te reconstrueren. Dit soort onderzoek geeft inzicht in de reactie van ecosystemen op klimaatveranderingen. Zo kunnen toekomstige verschuivingen van flora en fauna beter voorspeld worden.
Meest Gelezen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
