Muggen onthullen klimaathistorie

Nieuws | de redactie
5 november 2007 | Nederlandse meertjes zijn ook klimaatarchieven. Dat tonen Utrechtse onderzoekers aan met studies naar fossiele larven van dansmuggen. Met een nieuwe onderzoeksmethode van hun hand kunnen temperaturen in het verleden worden gereconstrueerd. Volgens de wetenschappers kunnen zo zelfs de reactie van flora en fauna op toekomstige klimaatveranderingen beter worden voorspeld.


Fossiele dansmuggenlarven (chironomiden) zijn uitstekende indicatoren voor temperatuurveranderingen in het verleden. De verspreiding van dansmuggen is sterk afhankelijk van de zomertemperatuur. Resten van muggenlarven blijven goed bewaard in het sediment op de bodem van meren. Met deze fossielen kan de temperatuur in het verleden worden gereconstrueerd.

Een onderzoeksgroep van het Institute of Environmental Biology van de UU heeft nu deze nieuwe methode toegepast om de veranderingen van de temperatuur in Nederland aan het eind van de laatste ijstijd te reconstrueren. Tijdens deze globale opwarming bleken bij ons schommelingen in de zomertemperatuur van 2 tot 3ºC op te treden. Die gingen gepaard met plotselinge, grote veranderingen in de regionale vegetatie.

De onderzoekers hebben een sedimentkern gebruikt uit het Hijkermeer, een meertje vlakbij Hijken in de provincie Drenthe. Daaruit hebben ze onder meer fossiele dansmuggenlarven geanalyseerd en resten van planten.
De nieuwe methode is geschikt om temperaturen in het verleden te reconstrueren. Dit soort onderzoek geeft inzicht in de reactie van ecosystemen op klimaatveranderingen. Zo kunnen toekomstige verschuivingen van flora en fauna beter voorspeld worden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK