Rutte blij met ‘gereedschapskisten’ lector Nauta

Nieuws | de redactie
27 november 2007 | Bij de installatie en oratie van HAN-lector Frans Nauta noemde VVD-leider Mark Rutte het gebrek aan innovatie in de publieke diensten een gevaar “voor de legitimiteit van de collectieve bestedingen aan overheidstaken.

Wat wij samen in ons land aanwijzen als ‘het openbaar domein’ dient uitgevoerd te worden met een optimaal rendement en tegen verantwoorde, lage kosten voor de burgers. Gebeurt dat niet, bijvoorbeeld doordat de overheid niet innoveert zoals Nauta analyseert, dan gaan de burgers die publieke diensten ernstig in twijfel trekken.”

Tegelijkertijd wees Rutte erop dat ook het bedrijfsleven in dit opzicht niet volmaakt is. “Dat investeert in Nederland ook relatief weinig in innovatie. Philips zorgt in zijn eentje voor zo’n 40% van de innovatieve bestedingen an bedrijven in ons land en dat is toch echt maar één bedrijf. Het is daarom een absurd hoog percentage voor een land met zoveel bedrijven en zo’n kennisintensieve economie als de onze.”

Rutte vond de suggesties die Nauta deed voor publieke innovatie zeer uitdagend. Een voorbeeld uit de zorg lichtte hij nader toe uit de eigen ervaring. “In het vorige kabinet heeft VWS met het programma ‘Sneller beter’ allerlei mensen uit bedrijven laten kijken naar aspecten van de grote zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleegtehuizen. Een topman van NH-hotels keek naar de service van bewoners in verpleegtehuizen, bijvoorbeeld. Hij zag hoe de gelaagdheid van de organisatie daar de flexibiliteit van de dienstverlening aan de bewoners bepaalde. Bij meer lagen bleek het veel moeilijker om direct op individuele wensen of mogelijkheden van de oude mensen daar in te spelen dan bij een organisatie met maar een managementlaag. Zoiets is een voorbeeld voor de ‘gereedschapskisten’ die Nauta voor de publieke innovatie met zijn lectoraat wil gaan vullen.”

Het betoog van lector Nauta leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK