Softwarekwaliteit

Nieuws | de redactie
1 november 2007 | In zijn openbare les als lector softwarekwaliteit aan de HvA gaat Jacob Brunekreef in op de ontwikkeling van de software engineering als wetenschap: "In mijn ogen bevindt de ontwikkeling van software engineering als wetenschap zich in een fase die vergelijkbaar is met die van de natuurkunde in de zestiende, zeventiende eeuw.

Alleen is nu niet een mechanisering maar een virtualisering van het wereldbeeld aan de orde. Oude inzichten die hun oorsprong hebben in de fysieke wereld gaan overboord. Nieuwe inzichten zijn al volop aanwezig, maar moeten nog tot volle wasdom komen. De geschiedenis heeft geleerd dat dit tijd kost. Ook al gaan wetenschappelijke ontwikkelingen vandaag de dag razendsnel, dan nog is niet te verwachten dat een totaal nieuwe wetenschap als software engineering zich in ruim een halve eeuw volledig kan ontwikkelen.

Bij het ontwikkelen van een eigen wetenschappelijke aanpak op het terrein van de software engineering speelt een bezinning op het meten aan software een belangrijke rol. Hoe is de in andere wetenschappelijke disciplines zo succesvol gebleken empirische benadering te vertalen naar het specifieke domein van software engineering?

J. Brunekreef, Een grijs gat. Meten aan (software) kwaliteit.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK