Supernova ontraadseld

Nieuws | de redactie
15 november 2007 | Supernova SN2006gy was in september 2006 niet alleen de helderste ooit waargenomen, maar zij bleek ook een buitengewoon hoge concentratie waterstof te vertonen. Dat bleek uit de schokgolf die volgde op de gigantische explosie, terwijl zoietsbij dit type sterontploffing nooit voorkomt. Zie hier  de beelden! Nederlandse sterrenkundigen hebben nu een verklaring gevonden voor deze eigenaardigheden.

De astronomen Ed van den Heuvel en Simon Portegies Zwart schrijven in een stuk in Nature toe aan de bijzondere ontwikkeling van de ster die aan het eind van zijn leven als supernova is geëxplodeerd. De UvA-wetenschappers hebben berekend dat de zware voorloper-ster het resultaat moet zijn van een stellaire botsing in een dichte, jonge sterrenhoop met een groot aantal zware sterren. Het resultaat van een dergelijke botsing is niet een explosie, maar het samengaan van de twee sterren in één nieuwe.

Dit ‘fusieresultaat’ heeft een aantal bijzonder eigenschappen, waaronder een overvloed aan waterstof op het opervlak van de gefuseerde ster. “Sterbotsingen zijn een zeer efficiënte manier om grote hoeveelheden vers waterstof op de brandende inwendige ‘motor’ van een zware ster te laten vallen”, zo licht Spinozaprijswinnaar Ed Van den Heuvel toe. Zodra de zware ster explodeert, komt de waterstof vrij in de supernova.

De supernova moet volgens Simon Portegies Zwart een zwaar zwart gat hebben gevormd, van mogelijk zo’n 1000 keer de massa van de zon. Deze categorie middelzware zwarte gaten is zeer zeldzaam en het bestaan ervan is tot op heden alleen indirect aangetoond. Portegies Zwart en Van den Heuvel voorspellen dat over ongeveer een jaar, wanneer de supernova is verbleekt, de sterrenhoop zichtbaar wordt waarin de botsingen hebben plaatsgevonden die uiteindelijk tot SN2006gy hebben geleid.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK