Toch forse HO-pijn voor lerarensalaris?

Nieuws | de redactie
12 november 2007 | Het hoger onderwijsbeleid en de financiering van de lerarensalarissen worden een stuitbevalling voor het kabinet. Haagse kringen melden ScienceGuide dat de zaak verder opgeschoven wordt en besluitvorming voor 1 december in gevaar is. De onrust over de inhoud van het pakket neemt daardoor toe, want de vrees rijst dat minister Plasterk in de ‘financiële gehaktmolen’ zal belanden als vice-premier Bos op Financiën de greep hierop niet wil verliezen. Een dekkingsroute die in dit verband besproken zou worden is een combinatie van hoge collegegelden, beperking van de studiefinanciering voor masters en een drastische ingreep in de HO-rendementen.

Deze laatste zou erop neer kunnen komen dat de instellingen een beleidsprogramma (van bijvoorbeeld 5 jaar) moeten gaan uitvoeren waarmee zij hun rendement aanzienlijk zouden moeten verbeteren. Oftewel de uitval en studievertraging zouden gehalveerd moeten worden, zodat de uitgaven voor hoger onderwijs aanzienlijk doelmatiger besteed gaan worden. Dit levert het hoger onderwijs zelf more bang for a buck en vergt op de OCW-begroting op termijn minder uitgaven, doordat het macrobudget via efficiencykortingen ingeperkt kan worden. Die incrementele beperking kan dan ingezet worden voor de jaarlijks toenemende kosten van de verhoogde docenten-salarissen. Die instellingen die hun rendement relatief laag houden, zouden bij deze benadering de financiële pijn voelen.

Een vergelijkbare opzet is al eens geprobeerd: in 1994 door Nuis en Ritzen bij de start van de paarse coalitie. Ook toen zou 1 miljard gekort worden op het hoger onderwijs, maar de massale protesten van de LSVb onder leiding van Kysia Hekster – organisatoren waren Diederik Samson (nu PvdA-kamerlid) en Kennisland- voorzitter Joeri van den Steenhoven – deden Paars 1 sneven. Het gat werd gedekt met 500 miljoen collegegeldverhoging en beperkingen van de studiefinanciering, zoals de invoering van de prestatiebeurs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK