UM leidt juristen in China op

Nieuws | de redactie
22 november 2007 | De Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid gaat samen met twaalf andere Europese en drie Chinese universiteiten de Europe-China School of Law (ECSL) vestigen in Beijing. Onder leiding van de Universiteit Hamburg zal het consortium masteronderwijs aanbieden aan studenten en professionals, met als doel de kennis en vaardigheden van Chinese juridische beroepsgroep te verbeteren. Centraal in het programma staan de Europese en internationale wetgeving. Het project, met ruim zeventien miljoen euro door de Europese Commissie gesubsidieerd, loopt vanaf januari aanstaande vijf jaar.Het recht en de rechtspraak zijn op dit moment sterk in ontwikkeling in China. Om deze ontwikkeling bij te kunnen houden, is er grote behoefte aan meer opleidingsplaatsen van hoge kwaliteit. Terwijl de handel met Europa groeiende is, is de kennis over Europese wetgeving tot nu toe beperkt in China. Daarom heeft de Europese Commissie samen met de Chinese regering het initiatief genomen tot de oprichting van de Europe- China School of Law. Centraal in het onderwijs en onderzoek staan Europees Recht, Internationaal Recht en Rechtsvergelijking. De masteropleiding zou drie jaar moeten gaan duren.

De Universiteit Maastricht heeft zich aangesloten bij het winnende consortium van zestien universiteiten, waarin ze de enige Nederlandse universiteit is. De decaan van de Maastrichtse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, prof. dr. Aalt Willem Heringa, is verheugd met de toekenning. “Dit is niet alleen buitengewoon eervol, het biedt ons ook een prachtige officieel erkende ingang in de Chinese juridische wereld. Onze docenten gaan er les geven, waarschijnlijk komen er Chinese studenten hier delen van hun studie volgen, wetenschappelijk onderzoekers gaan samenwerken. Dit biedt op elk gebied prachtige kansen.”

De verwachting is dat de ECSL een grote impact gaat hebben op de Chinese rechtspraak. Tegen 2013 zouden ongeveer duizend studenten de masteropleiding gevolgd moeten hebben, waarvan dan ongeveer de helft het diploma gehaald heeft. Vijfduizend rechters en openbaar aanklagers, zes- tot zevenhonderd advocaten  en achthonderd Europese professionals hebben over vijf jaar deelgenomen aan trainingen en er zullen zo’n veertig tot vijftig onderzoeksprojecten gestart zijn.

Leider van het consortium is de Universiteit Hamburg. Vanuit China doen mee:

China University of Political Science and Law, Tsinghua University en Chinese National Prosecutors College (alle drie in Beijing). De Europese partners zijn:Universidad Autónoma de Madrid (Spanje), Universitá di Bologna (Italië), Université Robert-Schuman (Frankrijk), Foundation Nationale des Sciences Politiques (Frankrijk), Lunds Universiteit (Zweden), Katholieke Universiteit Leuven (België), Trinity College Dublin (Ierland), Central European University (Hongarije), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Hongarije), Uniwersytet Jagiellónsky w Krakowie (Polen) en de University of Manchester (UK).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK