Universitaire baan loont

Nieuws | de redactie
8 november 2007 | Nederlandse wetenschappers verdienen relatief goed: alleen in Zwitserland en Groot-Brittannië liggen de salarissen hoger. Belgische universiteiten blijken na loonheffing lagere salarissen te betalen dan Nederlandse universiteiten. Het brutovoordeel van de Belgische wetenschappers wordt volledig geabsorbeerd door de relatief hoge belastingtarieven.

Dit blijkt uit onderzoek van SEO. In de USA en zeker bij de topuniversiteiten in zowel USA als UK is het salaris van hoogleraren aanzienlijk hoger dan dat van de andere functies. De salarisprofielen vertonen als het ware een knik. De promotie van respectievelijk ‘associate professor’ en ‘senior lecturer’ naar ‘full professor’ en ‘professor’ wordt in deze landen relatief goed beloond. Duitsland is een apart geval: het lijkt in de cijfers van het SEO-onderzoek relatief weinig te betalen, maar dat komt omdat in de referentiesalarissen nog geen rekening gehouden is met allerlei individuele toeslagen.

Na de correcties voor internationale verschillen in zowel koopkracht als belastingheffing blijkt dat Zwitserland zich in termen van netto beloning meet met de absolute topuniversiteiten in de Angelsaksische landen. Met dien verstande dat het referentiesalaris voor de UD- en UHD-functies in Zwitserland hoger ligt, maar dat voor hoogleraren iets lager. Na Zwitserland en de Angelsaksische topuniversiteiten komen in de beloningsindex de andere Angelsaksische universiteiten en dan Nederland. In de rest van Europa (Frankrijk, België, Duitsland en Zweden) ontvangt het academisch personeel een lager basissalaris dan in Nederland.

Het rapport Internationale beloningsverschillen van wetenschappelijk personeel van SEO leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK